Hazajöhet a drogcsempészettel gyanúsított magyar unokája

Vágólapra másolva!
Elhagyhatja Görögországot az a kislány, akinek nagyapját és két másik felnőtt útitársát heroincsempészés gyanúja miatt tartják őrizetben Híosz szigetén. A gyanúsítottak bírósági meghallgatása szerdán fejeződött be, eredménye még nem ismert. A magyar turisták kocsijában 40 kilogramm heroint találtak a török-görög határon. Azt mondják, tudtukon kívül került oda a drog.
Vágólapra másolva!

Szabadon elhagyhatja Görögországot a Híoszon heroincsempészés gyanújával fogva tartott egyik magyar turista unokája. Tóth József athéni magyar nagykövet szerint az athéni bíróságon szerdán meghallgatták a kislányt, akit ezt követően a magyar külképviseleten a görög hatóságok átadtak az időközben Athénba érkezett édesapjának. A távozás időpontjáról apa és lánya szabadon dönthet; a magyar külképviselet segítségképpen szállást biztosított számukra.

A görögországi szigeten múlt szombaton vettek őrizetbe három - Törökországból érkező - magyar állampolgárt, mert autójukban 40 kilogramm heroint találtak. A három felnőttel együtt utazott a tízéves kislány, az egyik magyar férfi unokája. Őt egy ideig ifjúsági táborban helyeztek el a görög hatóságok.

Szerdán délután befejeződött a fogva tartott három felnőtt meghallgatása, ennek eredménye azonban egyelőre nem ismert. A három felnőttet kedden hallgatta meg az ügyészség. A turisták korábban azt mondták, hogy nem tudják, miként kerülhetett autójukba a kábítószer. A gépkocsi utazásuk során többször maradt felügyelet nélkül, Törökországban hosszabb időt töltött egy szervizben is.

Tóth József szerint a magyar diplomácia nagyon sok követ megmozgatott a - csempészettel összefüggésbe aligha hozható - kislány mielőbbi szabadon engedése ügyében. A görög hatóságok eleinte azt tervezték, hogy a három felnőtt híoszi meghallgatását követően hallgatják meg a kislányt, ám magyar közbenjárásra ezt sikerült előre hozni. A nagykövet az ügyben megkereste a görög egészségügyi minisztert, Budapesten pedig bekérették a Külügyminisztériumba a görög nagykövetség ügyvivőjét.