Tűzharc és halottak az USA isztambuli konzulátusánál

Vágólapra másolva!
Fegyveres támadás érte az Egyesült Államok isztambuli konzulátusát. A csaknem tízperces tűzpárbajban három rendőr és három fegyveres támadó meghalt, többen pedig megsérültek. Magyar sérültje nincs a lövöldözésnek.
Vágólapra másolva!

Három rendőr és három fegyveres halt meg az isztambuli amerikai nagykövetség elleni fegyveres támadásban - jelentette a BBC. A támadók kiléte egyelőre ismeretlen. A híradások szerint négy lőfegyveres támadó érkezett egy fehér kocsin az Isztambul európai oldalán, Istinye kerületben lévő képviselethez és az autóból kiszállva tüzet nyitottak a konzulátust őrző rendőrökre.

Szemtanúk szerint a fegyveresek a követség főbejárata elől nyitottak tüzet a rendőrökre - írja a BBC. A tűzpárbaj legalább hét percen át tartott, a hat halott mellett többen meg is sebesültek. Konzulátusi dolgozók megsérüléséről eddig nem érkezett jelentés. A CNN információi szerint senki nem sérült meg közülük, és nem esett baja azoknak sem, akik az épületben amerikai vízumért álltak sorba. A televíziókban bemutatott képeken azt lehetett látni, hogy négy emberi test hever a konzulátus magas fallal körülvett épülete előtt.

A város kormányzója terrortámadásnak minősítette a történteket. Az Egyesült Államok ankarai nagykövete közölte, hogy szigorították a biztonsági intézkedéseket a törökországi amerikai külképviseletek körül.

Nincs magyar sérültje az isztambuli amerikai konzulátus előtti szerdai lövöldözésnek - közölte Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője. A magyar főkonzulátus védelmét nem erősítették meg az amerikai konzulátus elleni támadás után - tette hozzá.

A legutolsó hasonló támadást 2003-ban hajtották végre Törökországban. Akkor több bomba robbanása rázta meg a brit konzulátust, két zsinagógát és egy brit tulajdonú bank épületét. A merényletben hetvenen meghaltak, köztük a brit főkonzul, és több százan megsebesültek - írja a CNN.

A 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadás után az amerikai konzulátust Isztambul központjából egy külvárosi területen lévő dombra költöztették. Az új épületet 2003-ban nyitották meg, területét számos ellenőrzési pont és kordon védi az illetéktelen behatolástól - írja a BBC.