Zsarol az amerikai radarért a cseh kormányfő

Vágólapra másolva!
Nemmel szavaz a kormányzó Polgári Demokratikus Párt a lisszaboni szerződésre, ha a parlament nem bólint rá a pár napja aláírt cseh-amerikai radarszerződésre - mondta Mirek Topolánek, cseh miniszterelnök egy rádió vitaműsorában. Hozzátette, talán nem a legmegfelelőbb összekapcsolni a két kérdést, de ez is megtörténhet.
Vágólapra másolva!

Ha a parlament nem szavazza meg a cseh-amerikai radarszerződést, akkor a kormányzó Polgári Demokratikus Párt valószínűleg elutasítja a lisszaboni szerződést - ezt Mirek Topolánek, cseh miniszterelnök jelentette ki szerdán este a Rádio Cesko rádióállomás politikai vitaműsorában. Mint mondta, "ez is egy kártya" a játszmában. "Én nem játszok ilyen egyszerűen, mert szerintem nem a legmegfelelőbb a két témának az összekapcsolása. A képviselők esetében azonban, akiknek szabad akaratuk van, ez egy olyan nézőpont, amely a döntésnél szerepet játszhat" - magyarázta a kormányfő.

Jirí Paroubek, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke nyilatkozatában "botrányosnak és amatőrnek" minősítette Topolánek kijelentését. A Cseh Szociáldemokrata Párt egyetlen okot sem lát arra, hogy miért kellene a radarszerződést összekapcsolni a lisszaboni szerződéssel - olvasható Paroubek reagálásában. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke szerint - tekintettel arra, hogy jövő év első felében Csehország lesz az Európai Unió soros elnöke - a lisszaboni szerződés elutasítása komoly következményekkel járhat Csehország számára.

A cseh-amerikai radarszerződést az ellenzéki pártok és a koalíciós zöldek egy része elutasítja, így nem élvez többségi támogatást a képviselőházban. A lisszaboni szerződést viszont a Polgári Demokratikus Párt ellenzi. A pártnak többsége van a szenátusban és a 200 tagú alsóházban is 81 képviselője van.

Kedden írta alá az amerikai radarállomás csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést írt Prágában Karel Schwarzenberg cseh és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Olyan tudományos és ipari együttműködési megállapodást is kötöttek, amely lehetővé teszi a cseh cégeknek, hogy bekapcsolódjanak az amerikai rakétavédelmi rendszer fejlesztésébe és általában az amerikai katonai fejlesztési projektekbe. Az amerikai radarállomást jelenleg a cseh lakosság többsége is elutasítja.