Brit kémre gyanakodnak Oroszországban

2008.07.11. 7:08

Moszkvában kémkedéssel vádolnak egy angol diplomatát, aki állítólag túl erős kapcsolatot ápolt kaukázusi jogvédőkkel. Litvinyenko meggyilkolása óta feszült a viszony Nagy-Britannia és Oroszország között.

Kémkedéssel vádolnak egy Moszkvában akkreditált brit diplomatát, Christopher Bowerst, aki a brit befektetési és kereskedelmi kamara (UKTI) igazgatója - erősítette meg a brit külügyminisztérium.

Az Interfax orosz hírügynökség orosz titkosszolgálati forrásból származó értesülése szerint azt róják a diplomata terhére, hogy olyan kapcsolatot tartott fenn észak-kaukázusi jogvédőkkel, amely nem egyeztethető össze diplomáciai megbízatásával.

Nagy-Britannia és Oroszország között meglehetősen rossz a viszony azóta, hogy 2006 novemberében a brit fővárosban megölték Alekszandr Litvinyenkót, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt alezredesét. Moszkva nem hajlandó kiadni Nagy-Britanniának Andrej Lugovoj üzletembert, Litvinyenko egykori ügynöktársát, aki ellen a brit igazságszolgáltatás vádat emelt a dezertált FSZB-tiszt meggyilkolása miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK