Sokkterápiát terveznek a britek a késelések ellen

Vágólapra másolva!
Megkéselt embereket, valamint késsel megöltek családtagjait kell majd büntetésből meglátogatniuk azoknak a brit fiataloknak, akiknél kést találnak a rendőrök. A brit kormány ilyen, és ehhez hasonló ötletekkel próbálja elejét venni az egyre szaporodó szurkálásoknak.
Vágólapra másolva!

A késeléses bűncselekmények következményeinek közvetlen, szándékosan sokkolónak szánt bemutatásával próbálja megfékezni a brit kormány az országot szinte járványszerűen elöntő szurkálásokat, amelyeknek csak a legutóbbi néhány napban fél tucat halottja volt, zömmel Londonban.

Jacqui Smith belügyminiszter, aki vasárnap a Sky News hírtévében fedett fel néhány részletet a készülő tervekről, elmondta: azoknak például, akiknél a rendőrök az utcán kést találnak, kötelezővé tennék olyan kórházi traumatológiai osztályok felkeresését, ahol éppen megkéselt embereket kezelnek.

Smith szerint a "rettenetes sérülések" látványa, és annak tudatosítása, hogy a késeléses bűncselekmények elkövetésének milyen következményei vannak a tettes későbbi életére, keményebb hatást gyakorolhat, mint az, ha "mindenkit börtönbe küldünk, akinél kést találunk".

Azoknak, akiknél kést találnak emellett látogatást kell tenniük késes bűncselekmények áldozatainak hozzátartozóinál, és olyan bebörtönzött elkövetőknél, akik ilyen bűncselekmények miatt ülnek.

A Nagy-Britanniában, elsősorban is Londonban pusztító késeléses bűncselekményhullám mérlege az elmúlt néhány napban különösen véres volt: csütörtöktől vasárnapig hatan haltak meg ilyen támadásokban.

Londonban egy tizenéves, két húszas éveiben járó fiatal, valamint egy 40 év körüli férfi halt bele szúrt sebeibe. A Birmingham melletti West Bromwich városában szintén halálra késeltek egy férfit. Vasárnap hajnalban, az észak-angliai Bolton egyik pubjában ugyancsak késsel öltek meg egy fiatalembert.

A legutóbbi londoni halálos áldozatok egyike, egy 19 éves fiú, akit verekedés során több késszúrással öltek meg, a huszadik londoni tinédzser az idén, aki késeléses bűncselekményben vesztette életét. Tavaly egész évben 26 tizenévest késeltek halálra a brit fővárosban; az elkövetők nagy többsége is tinédzser, nem egy esetben gyermekkorú volt.

Gordon Brown brit miniszterelnök a legutóbbi késeléssorozat nyomán közölte: a kormány napokon belül hivatalosan is intézkedéseket jelent be az ilyen bűncselekmények visszaszorítására. Brown nem részletezte ezeket az intézkedéseket, de felfedte: már tárgyalt Sir Ian Blairrel, a Scotland Yard főparancsnokával az ügyről.

A tinédzserek körében pusztító londoni késeléses bűncselekmények közül több is rendkívüli felzúdulást okozott az elmúlt időszakban. Néhány hete például a készülő új Harry Potter-film egyik 18 éves szereplője halt meg egy londoni pub előtt, amikor egy késes támadó többször megszúrta.

A brit törvények tiltják bármiféle kés eladását 18 éven aluliaknak, a News of the World, a legnagyobb vasárnapi tömeglap feltáró riportja szerint azonban a boltok többsége semmibe veszi a tilalmat. A lap megbízásából három, 16-17 éves fiatal keresett fel összesen 31 üzletet, amelyek közül 22-ben kiszolgálták őket, általában anélkül, hogy egyáltalán rákérdeztek volna a korukra.

A három fiatal - két fiú és egy mindössze 16 éves lány - fél nap alatt összesen 33 különböző kést vásárolt minden akadály nélkül.