Videón könyörög a guantánamói fogoly

Vágólapra másolva!
Egy Guantánamón őrzött 16 éves fogoly kihallgatásáról szóló felvételt tettek közzé kedden. Ez az első alkalom, hogy ilyen felvétel kerül nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Először tettek közzé kedden olyan videofelvételt, amely egy Guantánamón őrzött fogoly kihallgatásáról szól - írja a BBC. A felvételen Omar Khadr, egy 16 éves kanadai fogoly kihallgatása látható.

A bemutatott tízperces felvétel annak a hét és fél órás anyagnak a kivonata, amelyet 2003 februárjában készítettek a Kubán börtöntáborban, amikor kanadai ügynökök kihallgatták őt. Khadrt gyilkossággal és emberölési kísérlettel vádolják, valamint azzal, hogy együttműködött az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. Ha bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönbüntetést is ítélhetik.


Itt nézheti meg a felvételt

A felvételt Khadr ügyvédje tette közzé, aki azt mondta: reméli, botrányt fog okozni, ha meglátják, hogy bánnak Guantánamón egy kanadai állampolgárral. A vádlott a nehezen kivehető felvételen sír, arcát a kezébe temeti, és azt ismételgeti: "Segítsenek nekem". A fogoly a videofelvétel egy részénél leveszi a narancsszínű kabátját és azt mutatja, milyen sérüléseket szerzett a hátán és a hasán. Mire a kihallgató azt feleli: "Nem vagyok orvos, de szerintem jó egészségügyi ellátást kapsz."