Holtan kapta vissza elrabolt katonáit Izrael

Vágólapra másolva!
A szerdai fogolycserén a Hezbollah csak a holttestét adta át annak a két izraeli katonának, akiknek az elrablása 2006-ban háborút robbantott ki a két ország között. Izrael feltételezte, hogy a katonák nem lesznek már életben. A földi maradványokért cserébe öt bebörtönzött libanoni gerilla átadását vállalta, akiket Bejrútban hősként fogadtak.
Vágólapra másolva!

Izrael átvette két halott katonája földi maradványait, és átadott öt foglyot a Hezbollah radikális libanoni síita szervezettel lebonyolított csere keretében. Kiderült, halott az a két izraeli katona, akikért cserébe Izrael vállalta, hogy kiadja a libanoni síita milíciának kétszáz arab gerilla maradványait, és szabadon enged öt bebörtönzött libanoni gerillát, köztük Szamir Kantart, aki háromszoros gyilkosság miatt 1980 óta ül börtönben. A Hezbollah televíziója két koporsót mutatott be a fogolycseréről készült szerda reggeli tudósításában.

A két izraeli katona - Ehud Goldvasszer és Eldad Regev - elrablása robbantotta ki 2006 nyarán a Hezbollah és Izrael közötti, 34 napon át tartó háborút, amelyben 1200 libanoni és 160 izraeli vesztette életét. A jeruzsálemi kormány feltételezte, hogy egyikük sincs már életben. Egy libanoni újság kedden azt írta, hogy az egyik katona még fogságba esésének napján meghalt.

Az izraeli hadsereg orvos szakértői szerdán megerősítették, hogy valóban a két izraeli katona földi maradványait tartalmazták a koporsók, a Hezbollah-harcosokat, akiket Simon Peresz izraeli államfő kedden este kegyelemben részesített, csak azután adták át a Vöröskereszt libanoni képviselőinek.

Az Izraelben kiszabadult, és a libanoni Nakurában díszes fogadtatásban részesített rabok egyike a Palesztinai Felszabadítási Fronthoz tartozó Szamir Kantar, akit 1980-ban ötszörös életfogytiglanra, illetve összesen 542 év börtönbüntetésre ítéltek, amiért 1979-ben megölt egy izraeli rendőrt, majd egy túszul ejtett civilt, és agyonverte annak négyéves kislányát.

A Hezbollah azért tartotta titokban a foglyul ejtett izraeli katonák sorsát, hogy így gyakoroljon nyomást Izraelre a fogolycseréről folytatott tárgyalásokon - jelentette ki Haszan Naszrallah sejk, Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetője szerda este. A sejk is megjelent az Izrael által átadott öt fogoly ünnepélyes fogadásán, amelyet Bejrút síiták lakta déli városrészében, egy labdarúgó stadionban tartottak több tízezer ember részvételével. Beszédében úgy fogalmazott, hogy elmúlt a vereségek ideje, és beköszöntött a győzelmek korszaka. Izrael vereségének nevezte, hogy nem sikerült megtalálniuk az izraeli katonákat, nem tudtak meg sorsukról bizonyosat az utolsó pillanatig sem.

Simon Peresz izraeli elnök a kiszabadultak ünnepélyes libanoni fogadtatását szégyenletesnek minősítette. Bejrútban Michel Szulejman államfő, Fuád Szinjóra miniszterelnök és a kormány is kivonult az öt férfi fogadására, akit helikopteren szállítottak a város repülőterére. Szulejman hősöknek nevezte az egyenruhát viselő, kiszabadult foglyokat.

A fogolycserét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül bonyolították le. A helyszín a libanoni határ közvetlen közelében fekvő, észak-izraeli Ros Hanikra város. A libanoni foglyokat innen Nakúra dél-libanoni tengerparti városba viszik, ahol hivatalosan fogadják őket. A két izraeli katona földi maradványait egy észak-izraeli támaszponton azonosítják az izraeli hatóságok DNS-vizsgálattal. A BBC szerint az azonosítás néhány órát vesz igénybe. Az egyezség értelmében a Hezbollahnak ki kell adnia más, 2006-ban, Dél-Libanonban elesett izraeli katonák földi maradványait is.

Izrael és a Hezbollah német és ENSZ-közvetítéssel július 7-én kötött megállapodást a fogolycseréről, és Izrael kedden adta meg végső jóváhagyását. 1991 óta ez a nyolcadik fogolycsere a két fél között. Libanon nemzeti munkaszüneti napot hirdetett ebből az alkalomból, mivel Izrael most már nem tart fogva Hezbollah-milicistákat - írta a BBC.