Letartóztatták a malajziai ellenzék vezetőjét

2008.07.16. 7:59

Őrizetbe vették szerdán Malajzia volt miniszterelnök-helyettesét, jelenleg ellenzéki vezetőt. A politikust azzal vádolták meg, hogy homoszexuális viszonyt folytatott, ami az ázsiai országban törvénytelen.

Letartóztatták szerdán Kuala Lumpurban Anwar Ibrahimot, a malajziai ellenzék vezérét - közölte ügyvédje. A volt miniszterelnök-helyettest röviddel azelőtt vették őrizetbe, hogy kihallgatáson kellett volna megjelennie a hatóságoknál, miután egyik férfi munkatársa azzal vádolta meg, hogy homoszexuális viszonyban volt vele. A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül az azonos neműek testi kapcsolata.
   
A kihallgatás előtt kevesebb mint egy órával egy tucat rendőr lezárta Anwar háza felé vezető utat  és megállította gépkocsiját - közölte Anwar ügyvédje, Sankara Nair, aki szerint a rendőrök annyit mondtak a gyanúsítottnak, hogy letartóztatási parancsuk van ellene. Nem világos, hogy miért vették őrizetbe Anwart, hiszen a politikus közölte, határidőre megjelenik a rendőrségi meghallgatáson, és mindenben együttműködik a hatóságokkal.
   
Anwar Ibrahim nem először keveredik szexbotrányba: 1998-ban hat év börtönre ítélték azon a címen, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofőrjével. Az akkor miniszterelnök-helyettes Anwart elmozdították tisztségéből, kizárták a kormánypártból. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rárótt büntetést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK