Fogy a madridi robbantás vádlottainak száma

Vágólapra másolva!
Felmentett a spanyol legfelsőbb bíróság négy férfit, akiket korábban bűnösnek találtak és elítéltek a 2004-es madridi vonatrobbantásban való részvételért. Jóváhagyták a merénylet egyik szellemi atyjának tartott egyiptomi férfi felmentő ítéletét is, mivel ellene Olaszországban már eljárást folytatnak terrortevékenység miatt.
Vágólapra másolva!

Megváltoztatta a spanyol legfelsőbb bíróság a korábbi ítéletet négy férfi ügyében, akiket bűnösnek találtak, amiért részt vettek a 2004-es madridi vonatrobbantásban. Huszonegy embert - köztük ezt a négy férfit - ítélték el tavaly a madridi Atocha vasúti pályaudvaron elkövetett robbantássorozatért, amelyben 191-en vesztették életüket.

A bíróság helybenhagyta a támadás egyik kitervelőjének, az egyiptomi Rabej Oszman Szajed Ahmed felmentő ítéletét is, mivel őt Olaszországban már elítélték terrorszervezetben való részvételért. Az Egyiptomi Mohamed néven ismertté vált férfit Milánóban fogták el három hónappal a merénylet után. Az ügyészség azzal érvelt, hogy az olasz ítélet még nem jogerős, mert az ottani bíróság még helyt adhat Oszman fellebbezésének.

Rabej Oszman Szajed Ahmed olaszországi ügyvédje a BBC-nek azt mondta, elégedett a felmentő ítélettel, amire számítottak is. Az egyiptomi férfi ellen felhozott bizonyítékok közt található egy hangfelvétel, amelyen Oszman a robbantás kitervelésével henceg, ügyvédei viszont azt állítják, hogy a felvételen nem a férfi hangja hallható.

Börtönbüntetést szabott ki viszont a legfelsőbb bíróság egy férfira, akit korábban nem találtak bűnösnek. Tavaly októberben egy alsóbbrendű spanyol bíróság huszonegy embert ítélt el, felmentett viszont tíz vádlottat, közülük hármat merénylet kitervelésével vádoltak. A robbantás áldozatait segítő szervezeteket felháborították a felmentő ítéletek, szerintük a bíróság a szükségesnél sokkal kisebb büntetéseket szabott ki. A BBC-nek a merénylet egyik túlélője azt mondta, hogy elfogadja a bíróság döntését, de nem ért vele egyet.

2004. március 11-én a reggeli csúcsforgalomban négy, zsúfolt elővárosi vonatot robbantottak fel, a merényletben 191 ember halt meg, több mint 1500 pedig megsebesült. Ez volt a legsúlyosabb merénylet Európában a Pan Am légitársaság gépének Lockerbie feletti felrobbantása óta.