Elfogásuk napján meghaltak az izraeli katonák

Vágólapra másolva!
Orvosi jelentések szerint már elfogása napján meghalt a két izraeli katona, akiknek holttestét szerdán adta ki a Hezbollah libanoni síita szervezet. Miután kilőtték terepjárójukat, egyikük azonnal meghalt, életben maradt társa viszont még megpróbált menekülni.
Vágólapra másolva!

Már elfogása napján meghalt mind a két izraeli katona, akiknek holttestét szerdán adta ki a Hezbollah libanoni síita szervezet a zsidó államnak - ez derül ki egy izraeli katonaorvosi jelentésből, amelyből csütörtökön közölt részleteket a sajtó. Az izraeli hadsereg egészségügyi szolgálatának kórboncnokai megállapították: az egyik katona, Ehud Goldvasszer 2006. július 12-én akkor vesztette életét, amikor egy RPG-7 típusú páncéltörő fegyverből kilőtt rakétagránát eltalálta a terepjárójukat.

Társát, Eldad Regevet ugyanez a lövedék a fején sebesítette meg súlyosan. Ő még menekülni próbált, de nem sokkal később ő meghalt.

A Hezbollah a fogolycsere napjáig titokban tartotta a két katona sorsát. Az orvosi jelentés szerint a két katona holttestét a Hezbollah nem jegelte, így a tetemekből nem sok maradt. Személyazonosságukat a fogazatukról készített korábbi felvételek alapján állapították meg.

Közben csütörtökön ezrek kísérték utolsó útjára az izraeli Naharíjában Ehud Goldvasszert. Katonai tiszteletadással helyezték végső nyugalomra, a gyászolókat autóbuszokkal szállították a temetésre, amelyet egyenes adásban közvetített a televízió. Jelen volt és rövid beszédet mondott Ehud Barak védelmi miniszter, s megjelent számos katonatiszt és biztonsági vezető. A másik katonát csütörtökön délután temetik el.

Izrael szerdán vette át két halott katonája földi maradványait, és átadott öt foglyot a Hezbollah radikális libanoni síita szervezettel lebonyolított csere keretében. A két izraeli katona elrablása robbantotta ki 2006 nyarán a Hezbollah és Izrael közötti, 34 napon át tartó háborút, amelyben 1200 libanoni és 160 izraeli vesztette életét.