650 laptopot loptak a brit hadügytől

Vágólapra másolva!
A brit védelmi minisztériumból 658 hordozható számítógépet loptak el, alkalmazottai pedig 89-et veszítettek el 2004 óta. A 747 laptopból mindössze 32 került elő - közölte a brit védelmi minisztérium pénteken.
Vágólapra másolva!

Egy alsóházi ellenzéki képviselő kérdésére adott írásos válaszban Des Browne védelmi miniszter közölte, hogy a 658 ellopott, illetve 89 elveszített laptop mellett 121 USB kulcsnak (pendrive) is nyoma veszett az utóbbi négy év alatt. Idén 26 USB kulcs tűnt el, ebből három titkosnak, tizenkilenc pedig bizalmasnak minősített információkat tartalmazott.

Tavaly óta a brit kormány kénytelen volt elismerni több hasonló kínos esetet, amikor érzékeny személyi adatok kerültek veszélybe. Az adóhatóság 2007 novemberében bevallotta, hogy nyoma veszett két adattároló lemeznek, amelyeken 25 millió ember nevét, címét, és több esetben banki adatait rögzítették. Decemberben eltűnt két CD-lemez, amelyek hatezer északír autós nevét és lakcímét tartalmazták.

A rendőrség december 11-én közölte, hogy rossz címre küldött olyan információkat, amelyek bebörtönzöttek adatait tartalmazták. Még egy hét sem telt az után, és a kormány volt kénytelen elismerni, hogy szintén rossz címre, Iowa amerikai szövetségi államba küldtek el egy lemezt 3 millió olyan brit állampolgár adataival, akik autóvezetői engedélyért folyamodtak a hatóságokhoz.

A védelmi minisztérium januárban kénytelen volt elismerni, hogy elloptak egy számítógépet, amelyen mintegy 600 ezer potenciális újonc személyes adatait rögzítették.