Már csak egy hiányzik a boszniai mészárlások vádlottjai közül

Vágólapra másolva!
Radovan Karadzic egykori boszniai elnök elfogásával már csak egy ember hiányzik a boszniai háború során elkövetett mészárlások négy főbb vádlottja közül. Ratko Mladic tábornokot ugyanúgy háborús bűnökkel - köztük a srebrenicai öldöklés végrehajtásával - vádolják. Karadzic elfogása azonban azt jelzi, hogy a szerb hatóságok talán most már elszánták magukat arra, hogy felkutassák és őrizetbe vegyék őt is.
Vágólapra másolva!

"Meg vannak számlálva Ratko Mladic szabadon töltött napjai" - jósolta Pártos Gábor Balkán-szakértő a BBC World Today című műsorában kedd reggel. A magyar származású, Londonban élő elemző szerint már az is meglepő volt, hogy Karadzic hamarabb került rács mögé, mint Mladic. Pártos úgy véli, hogy szorul a hurok utóbbi körül, és várható, hogy hamarosan őt is őrizetbe veszik.

Ha ez megtörténik, akkor bezárul a kör, és bíróság elé állhat az 1995-ben lezárult boszniai háború idején elkövetett háborús bűncselekmények összes fő vádlottja. Júniusban elfogták Stojan Zupljanint, Banja Luka város egykori vezetőjét, akit muzulmán és horvát civilek megölésével vádolnak. Tavaly nyár elején vették őrizetbe Zdravko Tolimir tábornokot, aki Ratko Mladic jobbkeze volt.

Karadzic mostani elfogása azt jelenti, hogy a fő vádlottak közül már csak Mladic van szabadlábon. Ő volt az egykori boszniai szerb elnök katonai parancsnoka az 1992 és 1995 között zajló háború idején.

Katonai karrier

Mladic 1942-ben született Boszniában, egy Kalinovak nevű faluban. Szolgált Tito néphadseregében, majd 1991-ben őt bízták meg azzal, hogy vezesse az egyik jugoszláv egységet az elszakadni vágyó horvátok ellen. Később áthelyezték Szarajevóba, és amikor 1992-ben a boszniai szerb politikai erők úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy saját hadsereget, akkor őt nevezték ki parancsnoknak.

A vádak szerint Mladic volt az egyik fő felelőse Szarajevó ostromának és 1995-ben ő vezette a srebrenicai mészárlást, amelynek során legkevesebb 7500 boszniai muzulmán halt meg. Európában ez volt a legvéresebb atrocitás a második világháború vége óta.

Szabadon mozgott

A háború 1995-ös lezárása után Mladic az ellene kiadott nemzetközi körözés és a vele szemben felhozott súlyos vádak ellenére szabadon mozgott. Visszatért Belgrádba, ahol Slobodan Milosevic elnök védelmét és támogatását élvezte. Zavartalanul járt a városban, megfordult drága éttermekben és futballmeccseken is - írja a BBC a róla szóló portréban. Nem kellett tartania attól, hogy a szerb hatóságok elfogják és kiadják a nemzetközi törvényszéknek, annak létjogosultságát ugyanis a szerb hatóságok nem ismerték el, Mladicot pedig sokkal inkább tekintették igazi hazafinak, mint háborús bűnösnek.

Forrás: MTI
Karadzic és Mladic a háború idején

A kényelmes körülmények azonban kezdtek megváltozni, amikor 2001 áprilisában támogatóját, Milosevicet letartóztatták Belgrádban, és pár hónappal később átadták a hágai nemzetközi törvényszéknek. Ezt követően már leginkább csak találgatások jelentek meg arról, hogy hol tartózkodik és hogy mit is csinál.

Ellentmondásos hírek

2004-ben nyugati diplomaták által szivárogtattak ki információkat arról, hogy Mladic továbbra is a boszniai szerb katonaság védelmét élvezi. Megjelentek olyan hírek is, amelyek szerint rendszeresen vesz részt boszniai vadászatokon, és régi háborús barátainak születésnapi partijain. A hágai törvényszék főügyésze, Carla del Ponte azonban szintén 2004-ben még arról számolt be, hogy Mladic és Karadzic is Belgrádban, illetve a környékén tartózkodik.

A NATO-erők akciót is indítottak Mladic elfogására, de ez nem vezetett eredményre. Az EU békefenntartói pedig Boszniában feltártak egy földalatti katonai létesítményt, ahol állítólag a háborús bűnökkel vádolt tábornok tartózkodott 2004-ben. A helyszínre még újságírókat is beengedtek.

Jelentek meg hírek arról is, hogy Mladic betegeskedik. Az utóbbi években azonban sok bizonytalan vagy nehezen bizonyítható információ keringett róla. Még a vezető tisztviselők közlései is ellentmondásosak voltak.

2005 áprilisában Vuk Draskovic külügyminiszter például azt mondta, hogy a szerb titkosszolgálat tudja, hol tartózkodik Mladic. A hírszerzés vezetője azonban - emlékeztet a BBC - azt mondta, "nevetséges" ez az állítás. Ez az epizód is jelezte azonban, milyen ellentmondásosan állnak hozzá a szerb hatóságok Mladichoz, ami talán részben magyarázatot ad arra is, hogy miért nem sikerült 13 évvel a boszniai háború lezárása után sem kézre keríteni őt.