Hosszabban dolgoztatja a franciákat Sarkozy

Vágólapra másolva!
Búcsút mondhatnak a franciák az egyik legfontosabb szociális vívmányuknak, a legfeljebb 35 órás munkahétnek. A szerdán a törvényhozás felsőháza által is megszavazott módosítást Nicolas Sarkozy elnök kezdeményezte, aki szerint másképp nem fog fellendülni a gyengélkedő gazdaság.
Vágólapra másolva!

Szerdán a francia parlament felsőháza is elfogadta azt a törvényt, amely eltörli az eddig kötelező 35 órás munkahétre vonatkozó szabályozást. Az új szabályozás alapján a vállalatok egyedi megállapodást köthetnek a szakszervezetekkel és a dolgozókkal a munkaidőről és a túlórákról, így a franciák 35 óránál többet is dolgozhatnak majd egy héten. Az új törvény augusztus végén lép hatályba - írja a BBC.

Nicolas Sarkozy francia elnök tavalyi választási győzelme óta hangoztatja, hogy a 35 órás munkahét korlátozza a francia gazdaság teljesítőképességét. Beiktatási beszédében is arról beszélt, hogy a "tétlenség még sosem jelentett ekkora veszélyt Franciaországra", mint a mai, gyorsan változó világban. "A vállalatok végre törvényes keretek között dönthetnek arról, hogy hogyan szervezik meg a működésüket. Ez egy figyelemre méltó előrelépés a gazdaságnak"- mondta Daniele Giazzi, a kormányzó konzervatív UMP párt elnöke.

A közvélemény-kutatások szerint a franciák nagy része ragaszkodna a 35 órás heti munkaidőhöz, amelyet tíz évvel ezelőtt a munkanélküliség visszaszorítására vezetett be az akkori szocialista kormány. 1998 és 2002 között 350 ezer új munkahely született ennek köszönhetően, de az államnak több milliárd eurót kellett költenie támogatásokra.

A szakszervezetek szerint az új törvény főként a kis és közepes cégek működésére lesz hatással. "A nagyvállalatoknál senki nem akarja újratárgyalni a 35 órás munkahetet és kinyitni Pandora szelencéjét" - mondta Philippe Jaeger, a menedzserek szakszervezetének, a CFE-CGC vezetője.

A törvényt már korábban elfogadta a francia alsóház, a nemzetgyűlés, és szerdán a szenátus, a felsőház is igent mondott rá. A jogszabályt a szenátus jobbközép, konzervatív többsége támogatta, a szocialista ellenzék nemmel szavazott. Egyidejűleg elfogadták a sztrájkok szabályozásának módosítását, és szigorították a munkanélküli-segélyhez való jutás feltételeit.