Negyvenöten haltak meg az indiai robbantásokban

Vágólapra másolva!
Negyvenötre emelkedett a szombati indiai robbantássorozat halálos áldozatainak száma. A 16 pokolgép között volt, amelyik abban a kórházban robbant fel, ahol az első sérülteket kezelték. A rendőrség razziákat tartott: harminc embert előállítottak.
Vágólapra másolva!

Az indiai vezetők nyugalomra szólították fel a lakosokat a szombati ahmadábádi merényletsorozat után, amelynek negyvenöt halálos áldozata és több mint 160 sebesültje volt. A 16 robbantást Gudzsarat állam legnagyobb városa, Ahmadábád forgalmas helyein, piacokon, autóbuszban követték el, és az első robbantások sebesültjeit befogadó kórházakban is folytatódott a merényletsorozat. Indiai televíziós állomások szerint a támadások elkövetését a magát Indiai Mudzsahedeknek nevező iszlamista csoport vállalta.

Pratibha Patil államfő fájdalmát és szomorúságát fejezte ki., és felszólította Ahmadábád lakosságát, hogy "tartsák fenn a békét és az egyetértést". Manmohan Szingh kormányfő még szombaton elítélte a merényleteket és nyugalomra szólította fel a lakosságot.

Valamennyi pokolgépben volt időzítő szerkezet és 36 perc leforgása alatt robbantak fel - közölték a hatóságok. Számos áldozatot a csavarokkal és csavaranyákkal megtöltött robbanószerkezetek szilánkjai sebesítettek meg. A városi közkórházban, amelyben szintén követtek el robbantást, súlyos sebesültek feküdtek a padlón, testük tele ólommal, s a pánikba esett és túlterhelt egészségügyi alkalmazottak segítségéért könyörögtek. A kórházban elkövetett merényletnek tíznél több halálos áldozata volt, közöttük két orvos és egy medikus.

"Mahatma Gandhi földjét (aki Gudzsarat szövetségi állam szülöttje volt) a terroristák vérrel borították be, akikkel kemény kézzel fogunk elbánni" - jelentette ki még szombaton a hindu nacionalista Narendra Modi, Gudzsarat kormányfője. A városban vasárnap nyugalom volt: rendőrök és félkatonai egységek járőröztek az utcákon, hogy megakadályozzák a muzulmánok elleni esetleges támadásokat. Az indiai média szerint a tűzszerészek szombaton találtak három fel nem robbant pokolgépet és a rendőrség több razziát tartott, 30 embert előállítottak.

Ahmadábádban 2002-ben véres összetűzések voltak hinduk és muzulmánok között, amelyek több mint 2000 halálos áldozatot követeltek. Pénteken a dél-indiai Bangalorban is robbant több pokolgép, a robbanásoknak egy halálos áldozatuk és hét sebesültjük volt.

Az Európai Unió francia elnöksége vasárnap közleményében szolidaritásáról biztosította Indiát és határozottan elítélte a merényleteket.