Nehézfémek kerülhettek egy Tisza felé tartó patakba

Vágólapra másolva!
Nehézfémeket tartalmazó zagy ömlött egy, a Tisza vízgyűjtő területén lévő patakba. A szennyezést a nagy mennyiségű eső okozta, mivel a sok vizet nem bírták visszatartani a Máramaros megyei Borsabányánál lévő derítők gátjai. Azonnal folyamatos vízminőség-ellenőrzést léptetttek életbe a Tisza hazai szakaszán, a Csiszla patak vizét is vizsgálják a román szakemberek. A román környezetvédelmi miniszter szerint a szennyeződés a nagy áradás miatt jelentősen felhigult, a megyei prefektus szerint annyira, hogy nincs is szó szennyezésről..
Vágólapra másolva!

Nehézfémeket tartalmazó zagy került az esővízzel együtt a romániai Máramaros megyében, Borsabányán a Csiszla patakba. A patak vize a Visó folyón keresztül a Tiszába ömlik. A szennyezés akkor került a patakba, amikor a Borsabányán lévő Colbul derítők gátjai nem bírták visszatartani a nagy mennyiségű esővizet.

Először a magasabb szinten fekvő derítő gátja szakadt át, a szennyezett vizet az alsóbb szinten lévő derítő védőgátja tartotta. Mivel azonban túlságosan nagy víznyomás nehezedett a gátra, mesterséges rést ütöttek rajta. Ezzel előzték meg, hogy a gát teljes hosszában átszakadjon. Így is nehézfémeket tartalmazó zagy került a patakba.

Felhígult

A román környezetvédelmi minisztérium vasárnapi közleménye szerint vízmintákat vettek a nap folyamán a Csiszla patakból. Traian Basescu államfő vasárnap este a gátszakadás helyszínére utazott. Arra kérte az illetékeseket, hogy találjanak technikai megoldásokat a szennyezés megakadályozására.

Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter szerint a Máramaros megyében levonult rekordméretű árvíz miatt a szennyezőanyag jelentősen hígult, így nem változnak alapvetően a folyók vizének paraméterei. A szennyezés mértékét szakemberek vizsgálják. A zagytározó védőgátján nyitott rés segítségével korábban "ellenőrzött vízleengedést" hajtottak végre, de vasárnap délután hozzáláttak a mesterséges gátrés bezárásához, és működésbe léptek a szivattyúk - mondta a miniszter.

Nem találtak szennyeződést

Böndi Gyöngyike, a romániai Máramaros megye prefektusa szerint nincsen semmiféle szennyezés. A prefektus beismerte: valóban megijedtek az elején, amikor a hétvégén esőként lezúdult nagy vízmennyiség felduzzadt a tározónál. A szivattyú eldugult, hiszen a zagy fémeket (nem ciánt) tartalmazó iszap. Ezért is kellett a derítő falának oldalát megnyitni, nehogy túlfolyjon a víz vagy átszakadjon a teljes fal.

Valóban került kis mennyiségű zagy a folyóba - mondta a prefektus, de megerősítette, hogy a nagy vízmennyiség miatt rendkívül felhígult a szennyezőanyag. A patakból olyamatosan vízmintákat vettek, a mesterségesen nyitott gátrést pedig már betömték, és a szivattyú ismét működik.

A prefektus szerint a bányákat már korábban bezárták a megyében, és a felszámolási munkálatok részeként befedik a derítőket is. Ezeknek a zagytározóknak a befedését is elkezdték egy hónapja, de közben lehullott ez a mostani hatalmas mennyiségű csapadék. A derítőket salakkal töltik fel, majd termőföldet raknak föléjük. A teröletet fásíttják, legelőket hoznak létre rajtuk. Sok ilyen fásított terület van már befedett derítők felett Máramarosban. A lent képződő vizet különleges szivattyúk juttatják vissza a bányaüregekbe - mondta a prefektus.

Az ügyben azonnali hivatalos tájékoztatást kért Romániától a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A tárca elrendelte, hogy mintavételekkel és laboratóriumi vizsgálattal folyamatosan ellenőrizze a Tisza vízminőségét a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség .