Albínókra vadásznak a tanzániai kuruzslók

Vágólapra másolva!
Alig egy év alatt 26 albínó afrikait öltek meg Tanzániában. Legutóbb csütörtökön végeztek egy férfival a Viktória-tó közelében. A pigment-hiányt okozó genetikai elváltozással született emberek testrészeinek sokan tulajdonítanak varázserőt, és ezért gyilkolják meg őket. A rituális gyilkosságokban a BBC szerint rendőrök is érintettek.
Vágólapra másolva!

Újabb albínót öltek meg Tanzániában. A férfival ismeretlen támadók végeztek otthonában, egy Viktória-tó melletti kis faluban; levágták a jobb lábát és a nemi szervét. A feleségét is meg akarták ölni, de az asszony sérülésekkel megúszta, mert még időben segítséget tudott hívni. A nő kórházba került, ugyancsak albínó gyerekeikre a rendőrök vigyáznak.

A gyilkosság még csütörtökön történt, de a rendőrség csak napokkal később számolt be az esetről.

A férfi alig egy év alatt már a huszonhatodik albínó, akit meggyilkoltak Tanzániában - feltehetően boszorkánydoktorok megrendelésére. A kuruzslók ugyanis azt állítják, hogy a pigment-hiányt okozó genetikai elváltozással született emberek testrészeiből - hajukból, kezeikből, lábaikból, vérükből - olyan csodaszereket tudnak készíteni, amelyek gazdaggá teszik felhasználójukat.

Az összefüggést a BBC munkatársa tárta fel a múlt héten, akinek riportja során magának is felkínáltak ilyeneket a kuruzslók. Vicky Ntetemának különböző albínó testrészeket ajánlottak megvételre. Az eladók azt állították kuncsaftjaik között rendőrök is vannak. A BBC szerint ez arra utal, hogy a rendőrség is benne van az üzletben, ami megmagyarázhatja, miért haladnak lassan az ilyen ügyekben folyó nyomozások. A rendőrség visszautasította a vádat.

A tanzániai kormány szerint 173 boszorkánydoktort vettek őrizetbe március óta, amikor Jakaya Kikwete elnök kemény fellépést rendelt el a rituális gyilkosságok elkövetőivel szemben. Azt ugyanakkor nem tudni, mi lett az elfogott kuruzslókkal - írja a BBC.