Vigasztalan hősök miatt magyarázkodik Obama

Vágólapra másolva!
Magyarázkodásra kényszerült Barack Obama demokrata elnökjelölt, mert törölte múlt heti európai látogatásának programjából egy sérült amerikai katonákat is ellátó németországi bázis meglátogatását. Ellenfele, a republikánus McCain kampánystábja szerint Obama egyik legfontosabb kötelességének nem tett eleget.
Vágólapra másolva!

"Az európaiakat lelkesítő beszédek nem pótolhatják a sérült amerikai hősök" vigasztalását - bírálta John McCain republikánus elnökjelölt kampánystábja Barack Obamát. A demokrata jelölt múlt héten látogatott Európába és bár programjában eredetileg szerepelt egy németországi amerikai katonai bázis meglátogatása is, a programot végül törölték - írja a CNN.

Obama azt állítja, a látogatás azért maradt el, mert a Pentagon jelezte, hogy a látogatás politikai rendezvénynek minősülhet, ami stábjának megfogalmazása szerint "helytelen" lett volna. Az Egyesült Államokban tiltják a katonák és katonai létesítmények politikai rendezvényeken vagy választási kampányban való szerepeltetését.

A Pentagon CNN-nek nyilatkozó illetékesei azonban azt állítják, sosem mondták Obamának, hogy mondja le a látogatást. A Pentagon szóvivője szerint mindössze annyit közöltek vele: akkor nem látogathat el az amerikai csapatokhoz, ha kampánystábja és riporterek is elkísérik, mivel az amerikai hadsereg szeretne kimaradni a választási kampányból.

"Barack Obama téved. Sosem 'helytelen' felkeresni a hadseregben szolgáló embereinket" - jelentette ki McCain egyik szóvivője. McCain stábja szerint tiszteletlenség Obamától, hogy miközben "volt ideje elmenni az edzőterembe", az Irakban megsérült katonákat is ápoló bázis meglátogatása nem fért bele. "Ha nekem azt mondta volna a Pentagon, hogy nem mehetek el a csapatokhoz... akkor földindulás lett volna" - jelentette ki a CNN szerint McCain.

McCain évekig volt hadifogságban Vietnamban, így a két elnökjelölt közül ő sokkal inkább kötődik a hadsereg által megtestesített hazafias értékekhez. Obama ráadásul kezdettől ellenezte az iraki beavatkozást is. Az elnökjelöltségről döntő előválasztások során Obamát többször érte az a vád, hogy nem elég tapasztalt és felkészült az elnöki poszt betöltéséhez. Ezt most McCain stábja újra elővette. Obama "rosszul ítélte meg az általa áhított poszt egy fontos kívánalmát" - fogalmazott McCain kampánystábja.