Bombák robbantak a síita ünnep előtt Bagdadban

2008.07.28. 8:35

Röviddel egymás után négy bomba robbant Bagdadban, ahol egymillió zarándokot várnak a Kadimíja szentélyhez a síiták egyik legnagyobb ünnepére. A rendőrség előzetes szerint a támadásokat női öngyilkos merénylők követtek el.

Legkevesebb huszonnégy ember halt meg, másik 72 megsérült négy, röviddel egymás után elkövetett pokolgépes merényletben hétfőn Bagdadban, ahol egy nagy síita zarándoklat zajlik - közölte a rendőrség. A rendőrség előzetes jelentése szerint három robbantást női öngyilkos merénylők követtek el, a negyedik robbanószerkezetet az út szélén rejtették el ismeretlen támadók.

Legalább egymillió embert várnak az iraki főváros északnyugati részében fekvő Kadimíja síita szentélyhez. Musza al-Kadim imámot a VIII. században mérgeztek meg, s sírja felett aranykupolás szentély emelkedik, haláláról minden évben megemlékeznek a síiták.

A robbanások a város központjában, Karrada negyedben történtek, amelyen keresztül a szentélyhez zarándoklók elhaladnak. Egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok zarándokok voltak-e. A vallási esemény csúcspontja kedden lesz. Bagdad déli részén vasárnap hét zarándokot öltek meg fegyveresek.

A zarándoklatot övező szigorú biztonsági intézkedésekkel sem tudták elejét venni a hatóságok a támadásoknak, annak ellenére sem, hogy több száz női önkéntest alkalmaznak a női zarándokok megmotozására. Nők mindeddig leginkább Dilája tartományban követtek el öngyilkos merényleteket. Ott az amerikai hadsereg egy női polgárőr alakulatot létesített, szintén a nők ruházatának biztonsági átvizsgálására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK