Elismerte ügynökmúltját az izraeli külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Cipi Livni izraeli külügyminiszter, a kormányfői poszt egyik várományosa kedden először ismerte el nyilvánosan, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynöke volt. Az izraeli rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy négy évet töltött el a szolgálatnál, túlesett a kiképzési fokozatokon, majd külföldön működött. 
Vágólapra másolva!

A jelenleg 49 éves Cipi Livni izraeli külügyminiszter azt nem volt hajlandó felfedni, hogy milyen jellegű titkosszolgálati munkát végzett. Mindössze annyit mondott el: azt követően lépett ki a Moszad kötelékéből, hogy férjhez ment, mert attól fogva nem tudta folytatni korábbi életmódját.

Az izraeli és a nemzetközi sajtó egy ideje már feszegeti Livni Moszad-múltját, amely az 1980-84-es időszakra esett. Mint a Sunday Times londoni vasárnapi újság egy korábbi számában megírta: ekkoriban a Moszad sorozatban hajtott végre akciókat palesztin vezetők likvidálására európai városokban, és Livni a szolgálat párizsi székhelyű ügynöke volt. A lap értesülései szerint Livni "aktív szolgálatban" volt akkor is, amikor 1983 augusztusában, Athénban a Moszad ügynökei agyonlőtték a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egy magas rangú tisztviselőjét. Livni ebben az akcióban közvetlenül nem vett részt, és a mai napig titok, hogy pontosan mi volt a szerepe a 80-as évek elején a Moszadon belül.

Livnit 1999-ben választották meg az izraeli parlament, a kneszet tagjává. Politikai pályafutása ezt követően gyorsan ívelt a magasba. Jelenleg a kormányon lévő Kadima párt egyik elnökjelöltje. A párton belül szeptember 23-án rendeznek tisztújító választást, és a közvélemény-kutatási adatok alapján Livni a pártelnöki és következésképpen a miniszterelnöki posztra a legesélyesebb jelölt.

Ehud Olmert kormányfő-pártelnök ugyanis súlyos korrupciós ügyekbe keveredett, és emiatt nagy valószínűséggel távoznia kell a politikai életből.