Kitöltetlen útleveleket és vízumokat szállító mikrobuszt támadtak meg Nagy-Britanniában egy útlevélnyomda közelében, és elraboltak 24 csomag hivatalos dokumentumot - közölte a brit külügyminisztérium kedden.

A csomagokban összesen háromezer kitöltetlen útlevél és vízummatrica volt. A külügyminisztérium közleménye szerint az úti okmányok "a biztonsági rendszabályokkal kapcsolatos súlyos mulasztás következményeként" tűntek el.

A szállítmányt a 3M Security Printing and Systems Manchester melletti nyomdájától néhány kilométerre támadták meg hétfőn kora reggel. A mikrobusz egy légi támaszpontra vitte volna az iratokat, onnan pedig brit nagykövetségekre szállították volna tovább őket.

A minisztérium szerint a kitöltetlen útlevelek a beépített mikrochipek miatt használhatatlanok. Biztonságtechnikai szakértők szerint ez nem így van. "Az eredeti útlevél beszerzése a nehezebb, ha ez megvan, a chipet már könnyen ki lehet cserélni" - mondta Adam Laurie, az RFIDIOt.org alapítója.

Tom Craig, a Scotland Yard egykori hamisítási szakértője szerint a kitöltetlen, eredeti brit útlevél feketepiaci értéke eléri az 1700 fontot (500 ezer forint). "Egy brit útlevél szerte a világon jól használható még úgy is, ha a mikrochip nem a papíron szereplő adatokat tartalmazza. Bankszámlát lehet vele nyitni például vagy munkát vállalni. A lebukás veszélye Nagy-Britanniában a legnagyobb, mert nyilvántartják a lopott dokumentumok sorszámát" - nyilatkozott Tom Craig a BBC-nek.