Sisak helyett zacskóban védik a katonák a darfúriakat

Vágólapra másolva!
Megfelelő felszerelés és elegendő fegyver nélkül küldik háborús övezetbe a darfúri békefenntartókat - állítja egy emberi jogi szervezetek által összállított jelentés. A csapatok létszáma sem kielégítő - idézi a jelentést a BBC -, ráadásul a hiányos felszereltség miatt sem csapaterősítő, sem csapatmentő akciókat nem tudnak végrehajtani.
Vágólapra másolva!

A túléléshez elengedhetetlen legalapvetőbb felszerelések nélkül küldik háborús övezetbe a szudáni Darfúr tartományban dolgozó békefenntartókat - állítja 36 emberi jogi és civil szervezet. A szervezetek állásfoglalásukat az ENSZ és az Afrikai Unió közös darfúri missziója kezdetének első évfordulóján adták ki - írja a BBC.

Az állásfoglalás szerint a békefenntartóknak egy helikopterük sincs, pedig ez elengedhetetlen a misszió sikeréhez. A csapatok létszáma és fegyverzete szintén elégtelen. A felszerelés hiánya miatt csapaterősítő vagy csapatmentő akciókat végrehajtani tulajdonképpen lehetetlen - idézi a jelentést a BBC. Jól érzékelteti a helyzet súlyosságát, hogy az állásfoglalás szerint vannak olyan békefenntartók, akik kék műanyagzacskót viselnek a fejükön, mert nincs elég, a békefenntartók számára rendszeresített kék ENSZ-sisak.

Problémát jelent az is, hogy az eredetileg tervezett 26 ezres békefenntartó csapatnak eddig mindössze a harmada állt szolgálatba.

Szudán legnyugatibb tartományában évek óta folyik véres harc a kormány által támogatott fegyveres csoportok és a lázadók között, a legtöbb támadás a helyi fekete lakosságot érte. Az ENSZ szerint 5 év alatt 300 ezer áldozata volt a vérengzésnek és 2 millió ember kényszerült otthona elhagyására.

A szudáni kormány vitatja ezeket az állításokat, szerintük a nyugati országok politikai okból eltúlozzák a darfúri helyzetet. A szudáni kormány azt is tagadja, hogy kapcsolatban állna a fekete lakosságot terrorizáló milíciákkal.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hamarosan dönt arról, hogy meghosszabbítsa-e a békefenntartók küldetését. A testület tagjai azonban megosztottak több kérdésben is. Vita alakult ki arról, hogy népirtásnak kell-e minősíteni a darfúri eseményeket.

Az Afrikai Unió korábban arra kérte az ENSZ-t, ne vádolja meg népirtással Omar al-Basir szudáni elnököt, mert ez visszavetné a béketeremtés ügyét. Oroszország és a Szudánban komoly gazdasági érdekeltségekkel rendelkező Kína azt akarja, hogy az AU kérését foglalják bele a misszió meghosszabbításáról szóló döntés szövegébe. Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország szerint viszont a két döntésnek egymástól függetlennek kell lennie.