Ezrek kínálják szerveiket eladásra Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Több ezer ukrán áll készen arra, hogy pénzhiányból fakadóan eladja valamelyik nem létfontosságú szervét, vagy klinikai vizsgálatokban vegyen részt. A szervkereskedelem ugyanakkor tilos Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Az adásvételre szakosodott ukrán internetes oldalak csak úgy hemzsegnek a szerveiket eladásra kínáló, magukat egészségesnek mondó emberek hirdetéseitől. Közöttük vannak olyan hirdetők, akik jó pénzért hajlandók megválni bármelyik, a továbbélés szempontjából nélkülözhető szervüktől - írta csütörtökön a kijevi Szegodnya című napilap az ukrán élődonoros szervfeketepiacot feltérképező cikkében.

Az orosz nyelven megjelenő újság szerint a szerveiket áruba bocsátó ukránok általában pénzhiányban szenvednek, testrészeik eladásától nem ritkán hiteltörlesztési gondjaik megoldását remélik.

Az ukrán szervpiacon egy vese ára - a donor korától és egészségi állapotától függően - 20 ezer és 100 ezer euró között ingadozik, míg az átültetésre felajánlott májrészekért tulajdonosaik 13-16 ezer eurót kérnek. Csontvelőhöz sem lehet olcsóbban hozzájutni, a potenciális donorok 10-20 ezer euróért kínálják, ugyanakkor a szaruhártya alig több mint háromezer eurót taksál.

Az új gyógyszerek klinikai tesztjében való részvétel ára jóval szerényebb, az önkéntes kísérleti alanyok átlagosan ezer euróval számolhatnak, ugyanakkor a béranyaságra vállalkozók szolgáltatását a piac 20 ezer euróra taksálja. Spermájukat a férfiak az állami egészségügyi intézményeknek 15 euró körüli áron adhatják el, de egyes magánklinikák hajlandók akár 60 eurót is fizetni érte.

Ukrajnában a törvény tiltja a szervkereskedelmet. A szervét eladó személy bűncselekményt követ el, amiért hét évig terjedő szabadságvesztés szabható ki rá. A törvény szigorát eddig egy esetben alkalmazták, amikor egy kijevi nőt négy év börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert interneten keresett vevőt fia egyik veséjére 225 ezer hrivnyáért (hétmillió forint).

Az ukrán törvények nem tiltják ugyanakkor a klinikai kísérletekben való részvételt. Feltételezések szerint jelenleg néhány százra tehető azoknak az ukránoknak a száma, akik pénzért ilyen vizsgálatoknak vetik alá magukat.