Lecsukták az isztambuli merénylet tetteseit

Vágólapra másolva!
Letartóztatták a múlt vasárnapi, 17 halálos áldozatot követelő isztambuli merénylet elkövetőinek többségét - jelentette be szombaton a török belügyminiszter. A török kormány a Kurdisztáni Munkáspártot gyanúsítja a robbantásokkal.
Vágólapra másolva!

Szélsőséges kurd szakadárok követték el a múlt heti isztambuli, 17 halálos áldozatot szedő robbantásos merényletet - tájékoztatta a sajtót szombaton a török belügyminiszter. Besir Atalay elmondta, hogy a merényletben közvetlenül vagy közvetve részt vevő szélsőségesek többsége már rács mögött van. "Elfogtuk azokat, akik segédkeztek, akik menedéket adtak és azokat, akik részt vettek benne" - tette hozzá. Közölte, hogy tíz gyanúsítottat hallgattak ki és a törvényben előírt négynapos határidő letelte előtt átadták őket az igazságügyi hatóságoknak

Múlt vasárnap tíz perces különbséggel két pokolgép robbant fel egymástól 50 méterre a Boszporusz menti nagyvárosnak az európai oldalán lévő Güngören lakónegyedében. A merényletben 17 ember vesztette életét, 154 ember megsebesült.

Megítélésünk szerint ez az embertelen cselekedet a véres szakadár terrorszervezet műve volt - jelentette ki a belügyminiszter, a török hatóságok által gyakran használt megjelöléssel utalva a Kurdisztáni Munkáspártra (PKK), bár a szervezet nevét nem ejtette ki. A török kormány már korábban is a PKK-t gyanúsította a terrorcselekmény elkövetésével. A PKK cáfolta, hogy köze lenne hozzá. A kettős robbantás elkövetőjeként semmilyen szervezet sem jelentkezett eddig.

A PKK 1984-ben fogott fegyvert azzal a céllal, hogy megteremtse a kurdok saját hazáját Törökország délkeleti részén. A harcokban mintegy 40 ezer ember vesztette életét. Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió a PKK-t terrorszervezetnek tekinti.