Lengyelország is átáll a profi haderőre

Vágólapra másolva!
Lengyelországban, hasonlóan több közép-európai országhoz, beszüntetik a sorkötelezettséget, s átállnak a teljes egészében hivatásosokból álló hadseregre.
Vágólapra másolva!

A varsói kormány keddi bejelentése szerint az utolsó sorkötelesek az idei év végén vonulnak be. A tervek szerint 2010 végére a lengyel haderő 120 ezer profi katonából áll majd, ideértve a 30 ezer tartalékost is, akik bármikor behívhatóak lesznek, s akik szintén fizetést kapnak.

A lengyel haderő jelenleg 125 ezer katonából áll, s ezen belül nagyjából 80 ezren vannak a hivatásosok. A sorkötelesek szolgálati ideje jelenleg 9 hónap. Az átalakítás teljes költségét 3,72 milliárd zlotyra (1,15 milliárd euróra) becsülik.

A haderő teljesen professzionálissá tétele a november óta kormányzó liberális Tusk-kormány egyik ígérete volt. Ezzel a lépéssel Lengyelország az általános európai tendenciákat követi: a hidegháború lezárulta óta a kontinens államainak többsége végrehajtotta ezt az átalakítást. Közép-Európában Magyarország, Csehország és Szlovákia már Lengyelország előtt megkezdte a hadsereg átalakítását.