Az ENSZ határozott kérése ellenére végeztek ki egy mexikói férfit helyi idő szerint kedden az amerikai Texasban. Az ítélet végrehajtása ellen azért tiltakoztak, mert a férfinak az elfogása után nem szóltak, hogy segítséget kaphat a mexikói konzulátustól. Jose Medellin 1993-ban megerőszakolt és meggyilkolt egy 16 éves lányt Houstonban.

Texasban kivégezték azt a mexikói férfit, akit egy 16 éves lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ítéltek el - írja a BBC. Az Egyesült Államok Legfelső Bírósága elutasította az utolsó fellebbezést is, így beadták a 33 éves Jose Medellinnek a halálos injekciókat. Kedden késő este, magyar idő szerint szerda hajnali négy óra körül nyilvánították halottnak.

Medellin ügye 1993-ra nyúlik vissza, amikor két lányt, a 14 éves Jennifer Ertmant és a 16 éves Elizabeth Penát hat bandatag megerőszakolta és meggyilkolta Houstonban. Medellint, aki Mexikóban született, és gyerekként költözött az USA-ba, a 16 éves lány megölésével vádolták meg. Nem tagadta a tettét.

Az ellene folyó eljárást azért övezték tiltakozások, mert letartóztatása után a rendőrség nem tájékoztatta arról, hogy folyamodhat a mexikói konzulátushoz is segítségért. Ezzel megszegték az 1963-as, konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezményt.

Texas elismerte, Medellinnek nem szóltak, hogy a diplomatákhoz is fordulhat, de szerintük már nincs is joga hozzá, mert sosem kérdezett erre rá a pere alatt. A hivatalnokok azt is mondták, hogy nem befolyásolta volna az ügy kimenetelét, ha még a mexikóiak is segítenek.

2003-ban Mexikó, ahol nincsen halálbüntetés, pert indított az ENSZ legmagasabb szintű, Nemzetközi Bíróságán Medellin és 50 más, Amerikában halálra ítélt mexikói érdekében, akik szintén nem kaptak konzuli támogatást. A bíróság Mexikó javára döntött, és kérte az Egyesült Államokat, hogy függesszék fel az összes mexikói halálraítélt kivégzését.

A múlt hónapban az ENSZ Mexikó kérésére még külön fel is szólította az USA-t, hogy függesszék fel Medellin kivégzését. "Texas nem a Nemzetközi Bíróságnak, hanem az USA Legfelső Bíróságának tartozik elszámolással. Ők megvizsgálták az ügyet, és megállapították, hogy az elítélt gyilkos kivégzését végre lehet hajtani" - reagált erre a texasi főállamügyész irodája.