Harcolnak a grúzok az oroszokkal Dél-Oszétiában

Vágólapra másolva!
Orosz és grúz csapatok harcolnak a Grúziához tartozó, de régóta szakadárok ellenőrzése alatt álló Dél-Oszétiában. Az orosz tankok az után vonultak be a déloszét fővárosba, hogy éjszaka a grúz hadsereg támadást indított a Dél-Oszétiát irányító lázadók ellen. Orosz jelentések szerint több mint tíz békefenntartójuk halt meg a harcokban. Déloszét részről 1400 halálos áldozatról tudósítanak.
Vágólapra másolva!

Az orosz és a grúz hadsereg harcol a Grúziához tartozó, de a kilencvenes évek eleje óta szakadárok által irányított Dél-Oszétiában. Arról egymásnak ellentmondó jelentések érkeztek, hogy ki tartja ellenőrzés alatt a tartomány központi városát, Chinvalit - számolt be a BBC.

Éjszakára az orosz erők megfékezték a grúz ellenállást, elhallgattatták a rájuk irányulő lövegeket. Chinvali lakossága előjött rejtekhelyéből és megkezdte romok eltakarítását. Ezt jelentette be az Interfax orosz hírügynökségnek a szakadár kormány szóvivője is, miszerint Chinvali egész városa Dél-Oszétia önvédelmi erőinek ellenőrzése alatt áll. Ennek ellenkezőjét jelentette be Mihail Szaakasvili grúz elnök, a televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy majdnem egész Dél-Oszétia, benne Chinvali grúz ellenőrzés alatt van.

Korábban orosz tankok hatoltak be a Grúzia részét képező déloszét terület központi városába Mihail Szaakasvili grúz elnök szerint. Szaakasvili azt mondta, 150 orosz tank és egyéb katonai jármű érkezett. "Oroszország háborút visel ellenünk a saját területünkön" - jelentette ki. A grúz belügyminisztérium szerint orosz harci gépek egy grúz légitámaszpontot bombáztak Tbiliszitől 40 kilométerre, a támadásban meghalt három grúz katona. A támadás célpontja a marneuli légitámaszpont volt, de támadták az oroszok a vaziani támaszpontot is, ahol nincsenek áldozatok.

A grúzok vissza akarják szerezni az irányítást

Heves harcok folynak, Grúzia próbálja visszanyerni az irányítást a déloszét tartományban, amely már a kilencvenes évek óta szakadárok irányítása alatt volt - írja a BBC. A grúz kormány szerint alakulataik ellenőrzésük alá vonták a déloszét terület központi városát, Chinvalit, a déloszét vezetők viszont csaknem ezzel egyidőben azt közölték, hogy csapataik tartják állásaikat, és a város továbbra is ellenőrzésük alatt áll. A grúz nemzetbiztonsági tanács vezetője a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy kivonják Irakból ezer katonájukat, az ott állomásozó kontingensük felét, hogy bevethessék óket az oroszok elleni harcban.

Az orosz szárazföldi erők főparancsnoksága szerint a városban heves harcok dúlnak, a grúz erők harckocsik toronylövegeiből és gránátvetőkkel lövik az orosz békefenntartó katonák körleteit. A harcokban az orosz haderő jelentése szerint több mint tízen meghaltak, és mintegy harmincan megsebesültek. Chinvaliból - Dél-Oszétia központi városából - érkező jelentések szerint a grúz erők nem engedik meg a sebesültek kórházba szállítását - tették hozzá.

Chinvali több száz lakosa veszítette életét a grúz offenzíva során a déloszét elnök, Eduard Kokojti szerint, aki népirtásnak nevezte a történteket. Az áldozatokra vonatkozó adatokat más, független forrásból nem erősítették meg. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt: Oroszország jelentéseket kapott arról, hogy a szakadár grúziai területen etnikai tisztogatás folyik. "Egyre többen menekülnek, humanitárius válság fenyeget" - tette hozzá.

A BBC szerint legkevesebb 15 civil is meghalt az éjszaka kezdődött összecsapásokban. Anna Nelson, a Nemzetközi Vöröskereszt szóvivője szerint jelentések érkeztek arról, hogy a chinvali kórházak és mentők alig tudnak megbírkózni a sebesültek özönével. A déloszét elnöki hivatal szerint az eddigi harcokban 1400 ember halt meg.

Moszkva is részese a területi vitának

A grúz hadsereg péntek virradóra indított támadást a Grúzia részét képező, de elszakadásra törekvő déloszét területeken, amire az olimpiai megnyitó miatt Pekingben tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz kormányfő azonnal azzal reagált: "a Dél-Oszétia elleni grúz agresszió válaszlépéseket fog kiváltani Oroszország részéről" . Nem sokkal később az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev szintén arra figyelmeztetett, hogy nem hagyják büntetlenül állampolgáraik halálát Dél-Oszétiában. Mint mondta, a grúz csapatok péntekre virradóra lényegében agressziót hajtottak végre orosz békefenntartók és békés lakosok ellen.

A konfliktus előzménye, hogy kiújultak a fegyveres összecsapások a Grúzia és a kaukázusi országtól elszakadni akaró dél-oszétiai tartomány fegyveresei között. Dél-Oszétia hivatalosan Grúzia része, gyakorlatilag azonban a tartomány elszakadásáért harcoló lázadók kezén van. Grúzia nem hajlandó belemenni a különválásba, a mostani hadműveletet is az irányítás visszaszerzéséért indította. A területi vitákban kulcsszerepet játszik Oroszország. Moszkva ugyanis a lázadókat támogatja, és ellenzi Grúzia Nyugathoz való közeledését és a NATO-hoz való csatlakozását. A grúzok szerint Moszkva fel is fegyverzi a lázadókat, amit az oroszok tagadnak.

Forrás: maps.google.com

A grúz védelmi minisztérium péntek reggel már azt állította, hogy orosz harci gépek támadják Grúzia területét. Három orosz Szu-24-es repülőgép hatolt be a grúz légtérbe, egyikük bombákat dobott le egy rendőrőrs közelében - mondta a grúz belügyminisztérium szóvivője. Mihail Szaakasvili grúz elnök tévébeszédben szólította fel Oroszországot, hogy állítsa le a grúz falvak bombázását. A grúz erők pénteken lelőttek két, Grúzia területe felett légitámadást végrehajtó orosz harci gépet - közölte Sota Utiasvili, a grúz belügyminisztérium szóvivője péntek délután, ezt azonban az orosz védelmi tárca tagadta. Később a grúz belügyminisztérium már legkevesebb öt lelőtt katonai gépről beszélt.

A grúz nemzetbiztonsági tanács titkára korábban a francia hírügynökségnek kijelentette: amennyiben bebizonyosodik, hogy orosz csapatok és haditechnika lépett Dél-Oszétia területére, az azt jelenti, hogy Oroszország és Grúzia között "hadiállapot" van. Később Mihail Szaakasvili grúz elnök már úgy fogalmazott: Oroszország háborút visel hazája ellen. Az Egyesült Államoknak érdeke, hogy segítséget nyújtson - tette hozzá a CNN amerikai televíziónak nyilatkozó elnök.

Éjszakai bevetés

A helyszínről érkező beszámolók szerint heves harcok zajlottak éjjel a térségben, a grúzok nagy erővel támadtak, tüzérségükkel lőtték a dél-oszét fővárost, Chinvalit. A francia hírügynökség Chinvali környékén tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy nagyon erős robbanások dörejei hallatszottak a dél-oszét főváros felől, 20-30 másodpercenként.

Marat Kulahmetov vezérőrnagy, a grúz, orosz és dél-oszét zászlóaljakból álló vegyes békefenntartó erők parancsnoka azt mondta: a grúzok légicsapásokat is mértek a szakadárok állásaira. A támadásokban öt Sz-25-ös harci gép is részt vett a támadásban. A szakadár tartomány moszkvai képviselője elmondta, hogy a konfliktusnak dél-oszét halálos áldozatai is vannak és sok a sebesült.

Forrás: EPA

A grúz hadsereg Chinvalit lövi

A grúz erők teljesen megsemmisítettek öt dél-oszétiai lakott települést a határ közelében, és a "felégetett föld" taktikáját követik - mondta pénteken moszkvai sajtóértekezletén Dmitrij Medojev, Dél-Oszétia állandó képviselője Oroszországban. Szerinte nem kizárt, hogy a településeken emberek is tartózkodtak, de a grúzok senkit nem engednek oda.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap Chinvali lakosait idézve arról számolt be, hogy a nők, gyerekek és idősek levonultak a pincékbe, de a férfiak többsége elment önkéntesnek. Sok háztetőn lyukakat ütöttek a grúz lövedékek, számos ablak betört. A boltok működnek, de a piac zárva van. A lap egy katonai szakértőt idézve azt írja, a korszerű, jól képzett grúz hadsereg 30 ezer katonája állhat szemben mintegy 3000 fős, gyengén felszerelt dél-oszétiai sereggel, amelynek tartalékosai gyakorlatilag már mind emigráltak. Ráadásul a mintegy 3900 négyezetméteres területen élő 70 ezer lakos közül mindössze 30 ezer az oszét. Péntek délben szemtanúk arról számoltak be, hogy a város több pontján még folyik az ellenállás. Az oszétek aknavetőkből lövik a grúz harckocsikat.

Folyosót nyitottak a civilek számára

Tbiliszi polgármester délután bejelentette, hogy Grúzia humanitárius folyosót nyit az ostrom alatt álló fővárost elhagyni szándékozó civilek számára. Pénteken emiatt a grúz haderők három órás időtartamra beszüntetik a támadást. Chinvaliban jelenleg a mentőautók nem tudnak közlekedni, a kórházak túlzsúfoltak - mondta a Vöröskereszt egyik szóvivője Genfben.

A grúz műveletek vezetője, Mamuka Kurasvili közölte: a tbiliszi kormány amellett döntött, hogy helyreállítja az alkotmányos rendet Dél-Oszétiában. "A béke megteremtését szorgalmazó felhívásunk és egyoldalú tűzszünetünk ellenére a szeparatisták továbbra is lövik a grúz falvakat" - fogalmazott Kurasvili."Kikényszerítjük, hogy álljon helyre az alkotmányos rend az egész térségében" - mondta.

Orosz kérésre rendkívüli ülést kezdett az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassák az erőszak megállításának lehetőségeit. Az orosz külügyminisztérium kora reggel jelentette be, hogy Moszkva meg akarja állítani a "dél-oszétiai vérfürdőt", és arra kéri a nemzetközi közösségét, hogy nyújtson neki támogatást ehhez. Pénteken az Európai Unió és a NATO is a harcok leállítására szólította fel a feleket.