Nemzetközi küldöttség békítené a feleket Dél-Oszétiában

Vágólapra másolva!
Szombaton beállt a hadiállapot Grúziában, miután a parlament jóváhagyta az elnök erre vonatkozó rendeletét. Az orosz légierő grúz városokat, katonai támaszpontokat bombázott, ezután a grúz elnök szombat koradélután azonnali tűzszünetet kért. George Bush a bombázások leállítására szólította fel Moszkvát, az orosz NATO-nagykövet szerint azonban csak a békét őrzik. Több nemzetközi szervezet közös küldöttsége már a helyszínre tart, hogy kieszközöljék a harcok beszüntetését az 1992 óta Moszkva-barát szakadárok által irányított Dél-Oszétiában.
Vágólapra másolva!

A grúz parlament jóváhagyta az államfő rendeletét a hadiállapotról, amely szombaton a kaukázusi ország egész területén életbe lépett. Hatálya egyelőre 15 napig tart. Dmitrij Medvegyev orosz elnök Moszkvában délelőtt jelentette be, hogy az orosz erők Dél-Oszétiában szombaton hadműveletet kezdtek a "béke kikényszerítésére". Mihail Szaakasvili grúz elnök koradélután azonnali tűzszünetre szólított fel.

A grúz elnök által javasolt tűzszünet csak akkor léphet életbe, ha a grúz erők véget vetnek a harcnak, és visszatérnek a pénteki offenzíva előtti állásaikba - mondta Oroszország NATO-nagykövete, Dmitrij Rogozin, aki szerint nem állnak szóba Grúziával amíg nem állítják vissza a "status quo"-t. Hozzátette, hazája nem áll háborúban Grúziával, csupán őrzi a békét, és segít békefenntartóinak és lakosságnak.

Független források hiányában egymásnak teljesen ellentmondó adatok vannak az áldozatokról. Az azonban így is egyértelmű, hogy megugrott a halottak száma péntekhez képest - írja a BBC. Az orosz és déloszét becslések szerint legkevesebb 1400-an haltak meg a konfliktusban, túlnyomó többségük civil. A grúz adatok szerint 80-130 halottja lehet a harcoknak, közülük mintegy negyven civilt tartanak számon.

Hangos robbanások hallatszottak vasárnap hajnalban a grúz fővárosban, egy magas rangú grúz illetékes szerint Oroszország a tbiliszi nemzetközi repülőteret bombázta. "Orosz harci gépek három bombát dobtak le Tbiliszi repülőterére" - mondta Sota Utiasvili, a grúz belügyminisztérium szóvivője.

A grúz külügyminiszter, Jekatyerina Tkeselasvili szombat este azt közölte: orosz forrásból származó információik szerint orosz hadihajók tartanak Grúzia felé. A fekete-tengeri orosz flotta sajtóosztálya nem kommentálta az értesülést. A francia hírügynökség egyik tudósítója szombaton szemtanúja volt annak, hogy a Moszkva nevű hadihajó elhagyta az ukrajnai Szevasztopol kikötőjét, helyi lakosok pedig más hajókat is láttak kifutni. Egy amerikai külügyi illetékes viszont azt mondta, hogy Oroszország Abháziába, a másik szakadár grúziai területre akarja küldeni a fekete-tengeri flotta hajóit.

Szintén szombat este jelentette a grúz közszolgálati televízió, hogy az orosz erők az esti órákban ismét bombázták a Kodori-szorost, Abházia szakadár terület egyetlen grúz ellenőrzés alatt lévő részét. Nem sokkal korábban az abház szeparatisták megpróbálták kiszorítani a grúz egységeket a ebből a térségből.

A harcok beszüntetése érdekében hamarosan Grúziába utazik az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a NATO közös küldöttsége - jelentette be szombaton Des Browne brit védelmi miniszter. A BBC szerint megpróbálnak majd közvetíteni a fegyverszünet érdekében.

Grúz városokat bombáztak

A CNN jelentése szerint szombaton hajnalban bombák rázták meg a grúz fővárost, Tbiliszit, miközben a grúz és orosz erők közötti harcok egyre intenzívebbé váltak. A fővárosi kormányépületeket és a parlamentet kiürítették. Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára arról számolt be, hogy az orosz légierő csapást mért Poti grúz kikötőre és a közeli Szenakiban lévő katonai támaszpontra. A grúz külügyminisztérium szombaton már azt közölte, hogy Poti kikötőjét teljesen lerombolták.

Sota Utiasvili grúz belügyminisztériumi szóvivő szombaton hajnalban arról számolt be, hogy a Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezeték grúziai szakaszát is légicsapás érte. A Reuters brit hírügynökség tudósítója szerint két orosz harci gép grúz tüzérségi állásokat bombázott tíz kilométerre Gori településtől, ahol a térségbeli fő katonai támaszpont van. A BBC helyi tudósítója grúz katonáktól úgy tudja: Goriban három, egymáshoz közeli katonai bázist támadtak meg, ahol több ezer katona állomásozik. A tudósító arról számolt be, hogy az utcákon civilek és katonák rohannak, menedéket keresve. Grúz források szerint a támadások ugyan főként katonai célpontokra irányultak, de lakóházakat ért találatok miatt sok civil is meghalt. A BBC tudósítója több súlyosan megsérült civil embert látott, akiket épületekből menekítettek ki.

A grúz televízió szombaton arról számolt be, hogy az orosz légierő bombázta Abházia grúz ellenőrzés alatt álló térségét is. A híradás szerint az orosz támadás a Kodori-szorosban fekvő Szakeni és Kvapcsara falvakat érte. Válaszképp abház szeparatisták offenzívát indítottak, hogy kiszorítsák a grúz egységeket a Kodori-szoros térségéből - jelentették be Szuhumiban. Szergej Samba abház külügyminiszter közölte: az abházok repülőgépekről végrehajtott bombázással és tüzérségi támadásokkal vették fel a harcot a szoros felső szakaszán elhelyezkedő grúz erőkkel. Abházia - Dél-Oszétia mellett - a másik olyan régiója Grúziának, amely a 90-es évek elején kinyilvánította elszakadását. Azóta jelentős anyagi támogatást kap Oroszországtól.

Grúz források szerint a légvédelem több orosz harci gépet lelőtt. Moszkva ezt eleinte cáfolta, de szombat délelőtt a vezérkar megerősítette, hogy a harcokban a grúzok lelőttek egy Szu-25 és egy Tu-22 típusú harci repülőgépet. A grúzok repülőgépeket kértek az Egyesült Államoktól, hogy hazahozhassák azt a kétezer katonát, akik az USA-vezette szövetségnél szolgálnak Irakban - írta a CNN amerikai hivatalos forrásra hivatkozva.

Az orosz erők szombaton ellenőrzésük alá vonták a dél-oszét fővárost, Chinvalit - közölte Vlagyimir Boldirev orosz tábornok. A grúz hadsereg péntekre virradóra indított támadást a Grúzia részét képező, de elszakadásra törekvő, 1992 óta Moszkva-barát lázadók által irányított dél-oszét területeken. A békefenntartóként már a térségben tartózkodó orosz csapatokhoz azóta folyamatosan újabb egységek csatlakoznak, Grúzia és Oroszország között gyakorlatilag háború folyik. A konfliktus előzménye, hogy kiújultak a fegyveres összecsapások a Grúzia és a kaukázusi országtól elszakadni akaró dél-oszétiai tartomány fegyveresei között, majd a grúz kormányerők támadást indítottak a szakadár főváros, Chinvali ellen.

Tízezrek menekültek Oroszországba Dél-Oszétiából

Az AP jelentése szerint Chinvali romokban áll. A hírügynökség által idézett szemtanú szerint az utcákon holttestek hevernek, s gyakorlatilag nincs sértetlen épület a városban. Anna Nelson, a Nemzetközi Vöröskereszt szóvivője arról nyilatkozott, hogy Chinvaliban sebesültek árasztották el a kórházakat. Az áldozatok számáról roppant ellentmondó jelentések érkeznek: általában több tucat katonai és ezres nagyságrendű polgári veszteségekről szólnak a hírek. A Novosti hírügynökség a dél-oszét kormányra hivatkozva azt írta, hogy a helyi parlament épülete is leégett.

Medvegyev szombaton a dél-oszét konfliktusról szólva humanitárius katasztrófát emlegetett. Két nap alatt 30 ezer menekült érkezett Ororoszországban Dél-Oszétiából - mondta el az orosz kormány apparátusának egyik tagja. Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere szerint Chinvaliban nincs ivóvíz, mert megsemmisültek a szükséges berendezések. Az oroszok szombaton műszaki felszerelést, élelmiszert, víztisztító berendezéseket és áramfejlesztő generátorokat küldenek a térségbe. A határnál sátortáborokat építenek fel, és egy légi úton szállítható kórházat is küldtek Dél-Oszétiába, ami szombat délelőtt felépült, és fogadt a sérülteket.

Forrás: EPA

Az USA tűzszünetet sürget

George Bush amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő pénteken megbeszélést tartott Pekingben, ahová mindketten az olimpiai játékok miatt utaztak. Szóvivője szerint Putyin ezen a találkozón azt mondta: "Rengeteg önkéntes van a régióban, és rendkívül nehéz visszatartani őket attól, hogy beszálljanak a harcba. Valódi háború folyik." Bush szombat délután a bombázások azonnali leállítására szólította fel Moszkvát. A pekingi olimpián tartózkodó amerikai elnök szerint az orosz támadások a fegyveres konfliktus övezetétől távol eső grúz régiókban történnek, ami a viszály veszélyes eszkalációját jelenti.

Dmitrij Medvegyev később telefonon beszélt az amerikai elnökkel a déloszét konfliktusról, a Kreml sajtószolgálata szerint az orosz elnök Bushnak is azt mondta, hogy Oroszország a békére akarja kényszeríteni Grúziát. A válságból kivezető egyetlen út, ha Tbiliszi kivonja csapatait a konfliktus övezetéből, újra tartja magát a korábbi megállapodásokhoz - tette hozzá. A dél-oszétiai válság miatt az amerikai külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét.

Vlagyimir Putyin a pekingi olimpiai játékok megnyitójáról hazafelé, az eredeti útitervet megváltoztatva az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia székhelyére, Vlagyikavkazba repült. Az orosz kormányfő a Dél-Oszétiából érkező menekültek befogadásáról egyeztet a helyi vezetőkkel.

Az EU is próbál közvetíteni

Az Európai Unió tagállamainak külügyi tisztségviselői hétfőn rendkívüli tanácskozásra ülnek össze a déloszét helyzet megvitatására. A brit védelmi miniszter szerint az európai államok vezetői máris "intenzív eszmecseréket" folytatnak annak érdekében, hogy mielőbb létrejöjjön a tűzszünet Dél-Oszétiában. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország szombaton felszólította Oroszországot, hogy fogadja el a grúz tűzszüneti javaslatot. Nicolas Sarkozy francia elnök azt is közölte, hogy hárompontos válságtervet dolgoznak ki az ellenségeskedések beszüntetésére, Grúzia szuverenitásának és területi épségének tiszteletben tartására és a korábbi helyzet visszaállítására vonatkozóan. Elképzelhető, hogy Bernard Kouchner francia külügyminiszter már vasárnap elutazik Tbiliszibe és Moszkvába, hogy ismertesse a tervet.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter már pénteken tűzszünetet sürgetett, és közölte: Washington együttműködik európai partnereivel, hogy nemzetközi közvetítő missziót szervezzen a válság megoldása végett. Rice szerint a nemzetközi közvélemény támogatja Grúzia szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

A Biztonsági Tanács nem jutott dűlőre

Szombat este harmadszor is összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban, hogy megpróbáljon kompromisszumos nyilatkozatot elfogadni a déloszét válság kérdésében, de ismét eredménytelenül. "Arra a következtetésre jutottunk, hogy nehéz, sőt lehetetlen közös alapot találni egy nyilatkozathoz" - jelentette ki a belga Jan Grauls, a BT soros elnöke, aki szerint a konfliktus Grúzia más régióira, elsősorban Abháziára is átterjed.

Oroszországnak állandó helye van a BT-ben, és joga van megvétózni bármely hivatalos állásfoglalást. A szintén állandó tag Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok szerint Ororszország agressziója a legfontosabb tényező a háború felé vezető úton, míg az oroszok kitartanak Grúzia hibáztatása mellett. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton etnikai tisztogatással vádolta meg Grúziát. Azt mondta: Szaakasvili olyan Grúziát akar, ahol csak grúzok élnek, és ezért etnikai tisztogatást szervez. A külügyminiszter bírálta Ukrajnát is, amely szerinte erre bátorítja és felfegyverezte Grúziát. Anélkül, hogy az Egyesült Államokat nevén nevezte volna, Lavrov a szemére vetette a Nyugatnak is, hogy fegyverekkel és kiképzőkkel hozzájárult az egykori szovjet köztársaság militarizálásához.

Harc az interneten is

A déloszét harcokat az interneten is vívják: hackerek támadták meg a grúz külügyminisztérium honlapját. A tbiliszi külügyi honlapra péntek este léptek be ismeretlenek, ezután a főoldalon a szokásos oldal helyett Mihail Szaakasvili elnök portréját lehetett látni egy Hitler-bajusszal. Ezt megelőzően orosz hacker-szájtokon arról ment a vita, hogy támadják-e a hivatalos grúziai honlapok ellen. A Tbilisziben lévő orosz nagykövetség munkatársai szerint viszont a túlterheltség miatt problémák vannak a grúz fővárosban a telefon-, és mobilhálózattal. A nagykövetség azt állítja, Grúzia területén letiltották az összes .ru doménnévvel működő honlapot, így a követség oldalát is.