Grúzia fegyverszünetet ajánl Oroszországnak

Vágólapra másolva!
Grúzia tűzszünetet rendelt el haderejének és a tárgyalások megkezdését ajánlotta Oroszországnak a háborús cselekmények beszüntetéséről. Korábbi hírek szerint vasárnapra kivonta csapatait Grúzia a szeparatista Dél-Oszétiából. A grúz kormányszóvivő szerint a lépés nem jelent katonai vereséget, arra a nagyszámú civil áldozatok miatt volt szükség. Oroszország ezzel szemben azt állítja, a grúzok csak a tartomány fővárosából vonultak ki. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő arról beszélt, hogy a grúz hadsereg népirtást követett el az oszét nép ellen. Grúzia szerint az orosz erők vasárnap hadműveletet indítottak a másik grúz szeparatista tartományban, Abháziában is. A térségben megkezdődött a lakosság evakuálása. Az orosz erők továbbra is grúz célpontokat bombáznak.
Vágólapra másolva!

Grúzia tűzszünetet rendelt el csapatainak, kivonult Dél-Oszétiából és jegyzékben ajánlotta fel Oroszországnak a tűzszüneti tárgyalások megkezdését - közölték hivatalos grúz források a BBC-nek. Orosz részről az ellenséges hadműveletek folytatásáról beszélnek és folytatják a Tbiliszi környéki célpontok - beleértve a repülőteret is - bombázását. Az orosz haditengerészet elsüllyesztettek egy grúz rakétahordozó naszádot.

Vasárnap este Tbiliszibe érkezett Bernard Kouchner francia külügyminiszter, hogy Mihail Szaakasvili grúz államfővel tárgyaljon a dél-oszétiai konfliktus rendezéséről.

Grúzia kivonta csapatait vasárnapra az országtól elszakadni kívánó Dél-Oszétiából, ahol az orosz erőkkel vívtak harcot azért, hogy ellenőrzés alá vonják a szeparatista tartományt. Erről a grúz kormányszóvivő beszélt a BBC-nek korábban, aki azt mondta: a kivonás nem jelent katonai vereséget, a lépésre a nagyszámú civil áldozatok miatt volt szükség.

Oroszország vasárnap délőlett még azt állította: Grúzia nem vonta ki csapatit Dél-Oszétiából, erőik továbbra is a térségben tartózkodnak. Később már azt közölték, a grúz csapatok csak a tartomány fővárosából, Chinvaliból vonultak ki, a teljes tartományból nem. Az orosz külügyminiszter-helyettes közölte: a tárgyalások megkezdésének feltétele, hogy Tbiliszi írjon alá egy olyan dokumentumot, amelyben kötelezi magát az erőszak mellőzésére.

A konfliktus oka, hogy grúz hadsereg pénteken támadást indított a Grúzia részét képező, de elszakadásra törekvő, 1992 óta Moszkva-barát lázadók által irányított dél-oszét területeken. Grúzia nem hajlandó belemenni a különválásba, a mostani hadműveletet is az irányítás visszaszerzéséért indította. A területi vitákban kulcsszerepet játszik Oroszország. Moszkva ugyanis a lázadókat támogatja, és ellenzi Grúzia Nyugathoz való közeledését és a NATO-hoz való csatlakozását. A grúzok szerint Moszkva fel is fegyverzi a lázadókat, amit az oroszok tagadnak. A grúz lépésre válaszul Moszkva harckocsikat és csapatokat indított a térségbe.

Putyin népirtásról beszél

Vasárnap hajnalban hangos robbanások hallatszottak a grúz fővárosban. A grúz belügyminisztérium szóvivője szerint az orosz gépek egy katonai üzemhez tartozó repülőteret bombáztak. Sota Utiasvili szerint három bomba csapódott be a repülőgépgyárhoz tartozó katonai repülőtérre. Senki sem sérült meg - közölte a szóvivő. A gyár Szu-25 típusú harci gépeket állít elő. A BBC tudósítója is azt közölte: három nagy erejű robbanást hallott a grúz fővárosban, Tbilisziben. Grúzia szerint vasárnap 6000 újabb orosz katona érkezett Grúziába, további 4000 pedig tengeri úton, és az orosz erők újabb támadásra készülnek.

Mihail Szaakasvili grúz elnök szombaton azonnali tűzszünetre szólított fel, azt követően, hogy orosz gépek légi csapást mértek egy Dél-Oszétia közelében fekvő grúz városra. Az orosz és a grúz becslések szerint Dél-Oszétiában eddig legalább 1500-an haltak meg, az áldozatok többsége civil. A grúzok 80-130 halálos áldozatról számoltak be, közülük 37 civil. Az összecsapások miatt több ezer mebernek kellett elhagynia az otthonát, a menekültek többsége az oroszországi Észak-Oszétiába, illetve Grúzia más részeibe tartott.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szombaton a dél-oszétiai határ közelében fekvő Vlagyikavkázba utazott. Putyin ezt követően azt mondta: a grúz hadsereg fellépése túllép a katonai akció fogalmán, szerinte ezek már kimerítik az oszét nép elleni népirtás fogalmát. Putyin szerint a konfliktus miatt összesen 34 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A kormányfő azt kérte, hogy a katonai ügyészség vizsgálja ki ezeket az incidenseket, különös tekintettel arra, hogy az oszét lakosság többsége orosz állampolgár. Dmitrij Medvegyev orosz államfő azt közölte: a felelősöket bíróság elé fogják állítani.

Átterjedhet a konfliktus Abbháziára

A grúziai harcok Dél-Oszétián túl a másik a szakadár területre, Abháziára is kiterjednek - közölte az ENSZ-főtitkár békefenntartási műveletekért felelős helyettese. Hozzátette: Az ENSZ katonai megfigyelői arról számoltak be, hogy az abház hatóságok hadműveletre készülnek a Kodori-szoros felső szakaszában, amelyet feltehetően vasárnap hajtanak végre. Az abház hatóságok kérték, hogy vonják ki az ENSZ katonai megfigyelőit a szorosból, de a kérést nem indokolták. A megfigyelők jelenleg az abház fővárosban, Szuhumiban tartózkodnak, hogy elkerüljék az esetleges grúz-abház kereszttüzet.

A grúz belügyminisztérium vasárnap délután azt közölte: az orosz erők hadműveletet indítottak Abháziában a Kodori-szoros elfoglalására. Grúzia szerint a térségben már folyamatban van a lakosság evakuálása. Abház szeparatisták már szombaton offenzívába kezdtek, hogy kiszorítsák a grúz egységeket a stratégiai fontosságú szorosból, Abházia egyetlen grúz ellenőrzés alatt álló részéből. Az orosz vezérkari főnök vasárnap azonban azt állította: Abháziában semmiféle orosz katonai aktivitás nincs, Oroszország nem is szándékozik kiterjeszteni a konfliktust.

Orosz hadihajók érkeztek vasárnap Grúzia partjaihoz azzal a paranccsal, hogy akadályozzák meg fegyverszállítmányok bejutását a Fekete-tengeren a kaukázusi államba - közölte az Interfax hírügynökség orosz haditengerészeti forrásokra hivatkozva. Oroszország korábban azt állította: több nyugati ország, valamint Ukrajna fegyvert szállított Grúziának. A Háárec című izraeli újság pedig vasárnap arról számolt be, hogy az izraeli külügyminisztérium le akarja állítani a Grúziának szánt fegyverexportot, mivel tart az orosz reakciótól. Izrael attól tart, ha folytatnák a fegyvereladásokat Tbiliszinek, Moszkva légvédelmi fegyvereket adna el Iránnak és Szíriának.

Az USA figyelmeztet

A washingtoni Fehér Ház figyelmeztette Oroszországot, hogy állítsa le Grúzia elleni támadásait, különben jelentős és tartós károkat szenvednek az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatai. Jim Jeffrey, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese közölte: ebből a szempontból fontos, hogy Oroszország hogyan reagál a grúz erők Dél-Oszétiából való kivonulására. Ez a reakció lesz Moszkva szándékának próbája - tette hozzá. Megismételte azt az amerikai felszólítást, hogy a felek kössenek tűzszüneti megállapodást, és térjenek vissza a harcok kezdete előtti állásaikba.

Azerbajdzsán Dél-Oszétiában dúló harcok miatt leállította a kőolaj szállítását két grúziai kikötőből - jelentette be szombaton a SOCAR azerbajdzsán energiaipari vállalat. Az azeri olajszállítás miatt - amely oroszországi területet elkerülve juttat nyugatra kaszpi-tengeri olajat - Grúzia fontos tranzitországgá vált az utóbbi években. A Baku-Tbiliszi-Ceyhan vezetéken az olajexport a múlt héten leállt egy állítólagos kurd szabotázsakció miatt. Ezen a vezetéken napi egymillió hordónyi olaj megy Azerbajdzsánból Törökországba. Az azeri olajvállalat a hírek szerint tankhajókkal próbálja részben pótolni az elmaradt olajat.