Lehetséges terroristákról ítélkeznek Dániában

Vágólapra másolva!
Terrorizmus vádjával bíróság elé állítottak Dániában két, pakisztáni, illetve afganisztáni származású muzulmán fiatalembert, akik a dán elhárítás szerint közvetlen kapcsolatban álltak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel.
Vágólapra másolva!

Egy nyolcfős csoport tagjaiként fogta el őket 2007 szeptemberében a dán titkosszolgálat. A szolgálat főnöke szerint a vádlottak az al-Kaida vezető embereivel álltak közvetlen kapcsolatban. A gyanúsítottak közül hatot később szabadon engedtek.

A most bíróság elé került két férfi a vád szerint robbanóanyag előállítására szolgáló vegyszereket és útmutatót szerzett be, a TATP-ként rövidített nevű robbanóanyaggal kísérletezett abból a célból, hogy később egy vagy több pokolgépet készítsen és terrorista merényleteket hajtson végre Dániában vagy más országban.

Ezt a fajta robbanószert használták iszlamista csoportok a 2005-ös londoni merényletekben, amelyekben 52 ember vesztett életét.

A két vádlott ártatlannak vallotta magát, és azzal védekezett, hogy a robbanószerrel tűzijátékot akartak készíteni. Ítélet októberben várható.