Letartóztatnák a volt thai kormányfőt

Vágólapra másolva!
Letartóztatási parancsot bocsátottak ki a volt thaiföldi kormányfő, Thakszin Sinavatra és felesége ellen, mivel az idézés ellenére nem jelentek meg a korrupciós ügyeiket tárgyaló bíróság előtt. A pár elment a pekingi olimpiára, majd visszatért Angliába, ahol évek óta élnek. A volt kormányfő továbbra is ártatlanságát hangoztatja, s állítja, hogy politikai bosszú áldozata.
Vágólapra másolva!

Letartóztatási parancsot adtak ki hétfőn Thaiföldön Thakszin Sinavatra volt kormányfő és felesége ellen, miután nem jelentek meg a bangkoki legfelsőbb bíróság idézésére. A pár úgy döntött, nem tér haza Angliából, hogy szembenézzen a korrupciós vádakkal. "Feleségem és én Angliában maradunk, ahol a demokrácia fontosabb dolog" - írta a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatában az 59 éves, nagy hatalmú üzletember, aki 2001 és 2006 között volt a délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke.

"Ami a családommal, a hozzám közel állókkal és velem történt, az arra irányuló erőfeszítések következménye, hogy eltávolítsanak a politikából." Thakszin és neje pénteken részt vett a pekingi olimpia megnyitóján, majd visszautazott Angliába, ahova a 2006. szeptemberi thaiföldi puccs nyomán menekültek. A puccs idején a kormányfő éppen New Yorkban tartózkodott az ENSZ közgyűlésén, s onnan már nem haza, hanem Nagy-Britanniába ment. Tavaly megvásárolta a Manchester City első ligás futballcsapatot. Később visszatért Thaiföldre, de ott tucatnyi vizsgálat és per indult ellene csalás, hatalommal való visszaélés és korrupció vádjával.

Feleségét, Podzsavan Sinavatrát július 31-én háromévi börtönre ítélte adócsalás címén egy bangkoki bíróság, ez volt az első ítélet Thakszin egyik családtagja ellen a puccs óta. Ugyanebben az ügyben elítélték az asszony féltestvérét, ő szintén három évet kapott. A fellebbezésig valamennyiüket óvadék ellenében szabadlábra helyezték, a volt kormányfő feleségének 150 ezer dollárt kellett letennie.