Gazeta: Tadic elleni merényletre gyűjtenek Bécsben

Vágólapra másolva!
Gyűjtés folyik a Bécsben élő szerbek körében egy Boris Tadic szerb államfő elleni merénylet pénzelésére - állítja a Gazeta című belgrádi bulvárlap.
Vágólapra másolva!

Keddi számában azt írta az újság, hogy "ismeretlen szerb hazafiak" az osztrák fővárosban felkerestek szerb származású bolttulajdonosokat és üzletembereket, s pénzadományokat kértek tőlük a merénylethez.

"Bejöttek az üzletbe, és szerbekként mutatkoztak be - idéz a lap név nélkül egy boltosnőt. - Akkor láttam őket először. Nem kértek konkrét összeget, azt mondták, mindenki annyit adjon, amennyit tud."

A Bécsben letelepedett szerbek közül sokat csalódással töltött el Radovan Karadzicnak, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnökének elfogása és a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állítása háborús bűnökért.

A bécsi belügyminisztérium közleményében kacsának nevezte a hírt. A szerb elnöki hivatalban nem fűztek megjegyzést a belgrádi újság tudósításához.

Tadicot legutóbb két hete fenyegették meg halálosan Bécsben. A fenyegetést egy kézzel írt, "Igaz Szerbek" aláírású levél tartalmazta, amelyet az osztrák fővárosban adtak fel, és a Vesti című, szerb nyelvű emigránslap helyi irodájának küldtek el. A Gazeta szerint a fenyegetések mögött "a szerb nacionalista emigránskörökhöz tartozó elemek" állnak.