Mladic Belgrádban bujkált éveken át

Vágólapra másolva!
Belgrádi lakásokban és laktanyákban bujkált három éven át Ratko Mladic egy szerb miniszter szerint. Rasim Ljajic állítja, ki fenyegetések hatására, ki meggyőződésből hallgatott Mladicról.
Vágólapra másolva!

A szerb fővárosban is bujkált 2005 végéig Ratko Mladic háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb parancsnok - ismerte el Rasim Ljajic szerb miniszter, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) való együttműködésért felelős belgrádi vezető. Mladic 2002. június 1-től 2005 végéig három katonai objektumban, illetve belgrádi lakásokban rejtőzött - mondta Ljajic a Der Spiegel című német hetilapnak adott interjúban. Állítása szerint erről a szerb vezetés csak utólag szerzett tudomást.

A katonai menedékhelyekről Ljajic szerint sokan tudtak, de hallgattak róla - ki súlyos fenyegetések hatására, ki meggyőződésből. Az, hogy Mladic Belgrádban tartózkodott, csak kevesek előtt volt ismert, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy 2000-ig - Slobodan Milosevic néhai szerb elnök hatalmának megdöntéséig - senki sem kereste komolyan a tábornokot.

Azután, hogy Belgrád 2001 júniusában kiadta Milosevicet Hágának, a szerb vezetés úgy gondolta, lélegzetvételnyi időhöz jut, amit az új demokratikus kormány hatalmának konszolidálására használhat föl - mondta a miniszter, aki szerint attól tartottak, Mladic letartóztatása esetén egymásnak eshet a szerb katonaság és a rendőrség.

Ratko Mladic áll az NT körözési listájának az élén, miután a múlt hónapban Szerbiában elfogták az addigi legkeresettebb hágai vádlottat, Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt. A 66 éves volt katonai parancsnok, akit népirtással és emberiesség elleni bűntettekkel vádolnak, 12 éve szökésben van.