Belgrádi lakásokban és laktanyákban bujkált három éven át Ratko Mladic egy szerb miniszter szerint. Rasim Ljajic állítja, ki fenyegetések hatására, ki meggyőződésből hallgatott Mladicról.

A szerb fővárosban is bujkált 2005 végéig Ratko Mladic háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb parancsnok - ismerte el Rasim Ljajic szerb miniszter, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) való együttműködésért felelős belgrádi vezető. Mladic 2002. június 1-től 2005 végéig három katonai objektumban, illetve belgrádi lakásokban rejtőzött - mondta Ljajic a Der Spiegel című német hetilapnak adott interjúban. Állítása szerint erről a szerb vezetés csak utólag szerzett tudomást.

A katonai menedékhelyekről Ljajic szerint sokan tudtak, de hallgattak róla - ki súlyos fenyegetések hatására, ki meggyőződésből. Az, hogy Mladic Belgrádban tartózkodott, csak kevesek előtt volt ismert, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy 2000-ig - Slobodan Milosevic néhai szerb elnök hatalmának megdöntéséig - senki sem kereste komolyan a tábornokot.

Azután, hogy Belgrád 2001 júniusában kiadta Milosevicet Hágának, a szerb vezetés úgy gondolta, lélegzetvételnyi időhöz jut, amit az új demokratikus kormány hatalmának konszolidálására használhat föl - mondta a miniszter, aki szerint attól tartottak, Mladic letartóztatása esetén egymásnak eshet a szerb katonaság és a rendőrség.

Ratko Mladic áll az NT körözési listájának az élén, miután a múlt hónapban Szerbiában elfogták az addigi legkeresettebb hágai vádlottat, Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt. A 66 éves volt katonai parancsnok, akit népirtással és emberiesség elleni bűntettekkel vádolnak, 12 éve szökésben van.