Szavakban folytatódik a grúz-orosz konfliktus

Vágólapra másolva!
Egymást vádolják népirtással, és nemzetközi bíróságra készül  Moszkva és Tbiliszi is a Dél-Oszétiában kirobbant háború miatt. A felek kedden fegyverszünetet kötöttek, de a béke még messze van. Grúzia máris a megállapodás megsértésével vádolja Moszkvát orosz csapatmozgások miatt. Egy cseh lap Grúziába irányuló fegyverszállítmányokról ír. A Právo szerint a grúz hadsereg Magyarországtól is kapott páncélozott szállítójárműveket. A magyar illetékesek ezt tagadják.
Vágólapra másolva!

Kedden véget értek a harcok Oroszország és Grúzia között. Moszkva és Tbiliszi fegyverszünetet kötött, ám a békekötés még távol van.

A fegyverszüneti feltételek között szerepel, hogy a felek lemondanak a fegyveres erő alkalmazásáról, minden hadmozdulatot befejeznek, beengedik a térségbe a segélyszervezeteket. Az oroszok vállalták, hogy visszavonják csapataikat az augusztus 7-e - a harcok kezdete - előtti pozíciókba, de - mint szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte - csak akkor, ha majd a grúz erők visszavonultak kaszárnyáikba.

A megegyezésből ugyanakkor hiányzik minden, a vitatott térségek - Dél-Oszétia és Abházia - státuszának rendezésére vonatkozó javaslat. Az eredeti változatban még szerepelt, hogy a két szakadár terület státuszáról nemzetközi megbeszélések kezdődjenek, ám Mihail Szaakasvili grúz elnök kivetette a szövegből ezt a pontot. Szerinte a két térség integritását és Grúziához tartozását nem lehet kétségbe vonni. A változtatásba az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev is beleegyezett.

Az öt napig tartó harcok során a brit Times szerint 100 ezer ember hagyta el otthonát. Orosz adatok szerint 2000 ember vesztette életét.

A háború szavakban folytatódik

A fegyverek ugyan elhallgattak, de szavak szintjén tovább folyik az ellenségeskedés. Mindkét állam népirtással vádolja a másikat. Moszkva is, Tbiliszi is nemzetközi bíróság elé akarja citálni a másikat, Grúzia állítólag már el is küldte erről szóló beadványát a hágai nemzetközi törvényszéknek.

A grúz elnök állítja, a tűzszünet ellenére szerdán folytatódtak az orosz csapatmozgások, Szaakasvili szerint az oroszok előrenyomulnak Tbiliszi irányába, és megpróbálnak gyűrűt vonni a főváros köré. Az orosz békefenntartó erők vezérkara azonban ezt tagadta, egy grúz illetékes szintén úgy nyilatkozott, hogy "az oroszok elhagyták Poti (fekete-tengeri kikötőváros), sem további csapatmozgások, sem bombázások nem voltak keddről szerdára virradóra". Előzőleg a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára a televízióban bejelentette, hogy ötven orosz harckocsi és páncélozott harcjármű vonult be a szakadár Dél-Oszétia köztársaság közelében fekvő Goriba, de épületeket nem foglaltak el.

Medvegyev kettős mércével vádolta a nyugati államokat, akik támogatják a korábban Szerbia részét képező Koszovó függetlenségét, miközben Grúzia esetében sérthetetlen szuverenitásról beszélnek. Szaakasvili kedden bejelentette, hogy kilépnek a Független Államok Közösségéből, és hogy megszálló erőknek tekintik a szakadrá treületeken állomásozó orosz békefenntartókat.

Tagadják a magyar fegyverszállítást

Közben egy cseh lap megszellőztette, hogy Csehország jelentősen hozzájárult Grúzia felfegyverzéséhez. A prágai Právo szerint az utóbbi két évben Csehország szállította a legtöbb tankot - T-54, T-55 és T-72-eseket -, ágyút, rakétavetőt és harci gépeket Grúziába, összesen több mint 20 millió euró értékben. Oroszország azzal vádolja Grúziát, hogy tankokkal és rakétavetőkkel gyilkolt meg sok civilt Chinvaliban.

Forrás: Getty Images

A lap szerint sok fegyvert szállított Ukrajna is, de többek között Magyarországról is érkeztek hadieszközök a kaukázusi országba. A Právóban közölt táblázat eredetileg a moszkvai Komszomolszkaja Pravdában jelent meg. Eszerint Magyarország 66 páncélozott csapatszállító járművet, 1186 automata fegyvert, 44 golyószórót, 600 gránátvetőhöz való lövedéket, egyéb lövedékeket, valamint 5000 füstgránátot szállított. A szerkesztőség szerint az adatok az orosz vezérkar központi felderítési igazgatóságától származnak.

A magyar fegyverszállítást Daróczi Dávid kormányszóvivő és Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője is cáfolta szerdán. Bocskai szerint sem eladásról, sem, átadásról nem volt szó, fegyverdonáció csak a NATO felhívására, azaz szövetségesi kereteken belül képzelhető el.

Sötét bőrű grúz katonák

Kedden Dmitrij Rogozin, Oroszország állandó NATO-képviselője nem zárta ki, hogy amerikai katonák harcolnak a grúz erők oldalán, de állítását nem tudta bizonyítani. Rogozin Brüsszelben közölte, hogy legalább 127 amerikai katonai kiképző volt Grúziában a konfliktus kezdete előtt. A nagykövet azt nem tudta megmondani, hogy a harcok kitörésekor a kaukázusi országban voltak-e még, de - mint mondta - "az elesettek között sötét bőrű grúzokat találtak". Hozzátette: ha kell, DNS vizsgálatokat is végeznek.

Az orosz katonai titkosszolgálatok egyik magas rangú képviselője hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökségnek arról beszélt, hogy az információik szerint amerikai katonai szakértők irányítása alatt, mintegy 2500-3000 zsoldos is harcol a grúz katonák oldalán az orosz békefenntartók ellen.

Az Egyesült Államok tagadta, hogy amerikai katonák harcolnának a grúz erők oldalán, illetve több amerikai katona elesett volna a harcokban. "Mindenki jelen van és egészséges" - közölte Elizabeth Hibner alezredes, a Pentagon egyik szóvivője.

Hibner alezredes közölte, hogy a 130 amerikai kiképző azért tartózkodott Grúziában, hogy az Irakba indítandó katonákat képezze ki. Pentagoni illetékesek szerint kedden kevesebb mint 95 amerikai katona tartózkodott Grúziában, miután 35 polgári alkalmazott elhagyta a hétvégén az országot.

Lemondták az oroszokkal közös hadgyakorlatot

Washington eközben lemondta az Oroszországgal közösen tervezett haditengerészeti hadgyakorlaton való részvételét - közölte egy magas rangú amerikai védelmi minisztériumi illetékes. Mindezt tiltakozásul Moszkvának a grúziai konfliktusban tanúsított magatartása ellen. "Nyugodt lélekkel nem vehetünk részt a jelenlegi helyzetben egy közös haditengerészeti hadgyakorlaton" - jelentette ki az illetékes.

Forrás: Getty Images

A résztvevő országok - Franciaország, Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok - kezdőbetűi alapján FRUKUS fedőnévre hallgató éves hadgyakorlat tervezett időpontja augusztus 15-23, helyszíne a Japán-tenger. Az Egyesült Államok két hadihajóval vett volna részt.

George Bush amerikai elnök az elmúlt napokban hevesen bírálta a grúziai orosz hadműveletet, de a hadgyakorlaton való részvétel lemondása a tiltakozás jegyében megtett első konkrét lépés.