Clintonra is szavazhatnak a demokrata konvención

Vágólapra másolva!
Hillary Clintonra is szavazhatnak majd az amerikai demokrata párt országos konvenciójának küldöttei, amikor a novemberi elnökválasztásra kiválasztják elnökjelöltjüket - közölte csütörtökön a szenátornő Hillary Clinton és a várható elnökjelölt, Barack Obama kampánycsapata.
Vágólapra másolva!

A gesztus csak jelképes Clinton hívei számára, mivel Obama az előválasztáson megszerezte küldöttek többségének a támogatását. Obama szorgalmazta, hogy - az egység jeleként - Clinton nevét is feltüntessék. A két szenátor mindamellett "arra számít, hogy a konvenció egységesen áll Barack Obama mint a párt elnökjelöltje mögé".

Augusztus 25-én kezdődik Denverben a demokraták elnökjelölt-állító konvenciója, s Clinton másnap este mond beszédet ott. A volt first lady, jelenleg New York állam szenátora kevéssel maradt alul Obamával szemben a jelöltségért vívott elhúzódó előválasztási küzdelemben. Clinton ezután Obamát, az illinois-i szenátort támogatta, s híveit is erre biztatta. Ha ő kerekedett volna felül, az első női elnökjelölt lehetett volna a két nagy párt, a demokraták és a republikánusok történetében .

Hillary Clinton egyik munkatársa szerint név szerinti szavazás lesz, bár a részleteket még nem tisztázták. Egy ilyen eljárás lehetővé tenné a Clintont támogató küldöttek számára, hogy rá szavazzanak, még ha nincsenek is elegen ahhoz, hogy megfosszák Obamát a jelöltségtől.

Clinton ezután Obamát, az illinois-i szenátort támogatta, s híveit is erre biztatta.

Obama lenne az Egyesült Államok első fekete elnöke, ha novemberben legyőzné John McCain republikánus párti elnökjelöltet.