Akadozik az oroszok kivonulása Grúziából

Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel megkezdte Gori kiürítését az orosz hadsereg, ám grúz források szerint később visszatértek. Ugyancsak visszatértek a fekete-tengeri Poti kikötővárosba is, ahonnan korábban távoztak. A grúzok szerint az oroszok elkezdték lerombolni a két települést.
Vágólapra másolva!

Visszatértek Poti grúz kikötővárosba az orosz csapatok és orosz csapaterősítést hajtottak végre Goriban is csütörtökön. Eddig úgy tűnt, mindkét városból távoznak. "A (...) megállapodással ellentétben az oroszok további csapatokat küldtek Goriba és erősítik jelenlétüket a városban. Ugyanakkor Potiba visszatértek az orosz fegyveres erők" - mondta Nato Csikovani külügyi szóvivő. A grúz erők leállították bevonulásukat Goriba, hogy elkerüljék az összecsapást.

A grúz belügyminisztérium később azt közölte, hogy az oroszok elkezdték lerombolni és elaknásítani mindkét várost.

A grúz rendőrség szerint azért állt le az orosz kivonulás, mert az Oroszország támogatását élvező szakadár déloszét fegyveresek nem akarták elhagyni a várost. Állítólag déltájban rövid időre szembekerültek egymással a grúz és az orosz katonák Gori külvárosában egy orosz ellenőrző pontnál. Miután több orosz harckocsi is a helyszínre érkezett, a grúzok visszavonultak. Egy francia tudósító robbanások sorozatát hallotta Gori körül és füstöt látott felszállni.

Úgy tűnt, hogy mennek

Reggel még úgy tűnt, átadja a a város fölötti ellenőrzést Grúziának az orosz hadsereg, és elhagyták a Fekete-tenger partján fekvő Poti kikötővárost is, amelynek olajterminálja kulcsfontosságú a grúz gazdaság számára. Egy orosz parancsnok ugyanakkor reggel azt közölte, hogy még napokig a környéken maradnak.

Oroszország ezzel elvileg megkezdte teljesíteni a szerdán elfogadott tűzszünetben foglaltakat. A város volt a kiindulópontja a grúzok Dél-Oszétia ellen múlt héten indított hadjáratának, és az ellentámadásba lendülő oroszokbnak is elsődleges célpontja volt. Gorit tüzérségi ütegekkel lőtték, és légitámadások is érték, egyes jelentések szerint még a tűzszünet keddi moszkvai bejelentése után is támadták a várost.

Az orosz csapatok szerdán, néhány órával azután hatoltak be Goriba, hogy mindkét fél aláírta a tűzszüneti megállapodást, amelyben vállalták, hogy visszavonják erőiket a harcok kezdete előtt elfoglalt állásaikba. Megfigyelők emiatt attól tartottak, hogy Moszkva nem fogja tiszteletben tartani az egyezményt.

A stratégiai jelentőségű grúz város 25 kilométerre délre fekszik Dél-Oszétiától, Grúzia szakadár tartományától, ahol öt napon át súlyos harcot vívott egymással az orosz és a grúz hadsereg.

Grúziát okoják az oroszok

Az oroszok az Egyesült Államokat és Grúziát okolják a dél-oszétiai konfliktus miatt, és alig egy százalékuk tartja Moszkvát felelősnek - derül ki egy szerdán ismertetett közvélemény-kutatásból. A legnagyobb orosz közvélemény-kutató intézet, a VTsIOM azt kérdezte az emberektől, hogy szerintük ki a bűnös a dél-oszétiai konfliktusban. A megkérdezettek 54 százaléka Grúziát okolta, 22 százalékuk az USA-t. 12 százalék mondta azt, hogy Oroszország, Dél-Oszétia és Grúzia közösen felelős a konfliktusért.

A megkérdezettek 83 százaléka nevezte háborúnak a konfliktust. Arra a kérdésre, milyen politikát kell folytatnia Oroszországnak, a megkérdezettek 57 százaléka felelte, hogy Moszkvának be kell avatkoznia, meg kell állítania minden katonai akciót és sürgősen meg kell kezdenie a béketárgyalásokat.

A Levada független közvélemény-kutató intézet egy másik felmérése szerint az oroszok közel fele véli úgy, hogy Dél-Oszétiát Oroszországhoz kellene csatolnia, míg egyharmaduk szerint a szakadár grúziai területnek független országgá kell válnia.