Minden szlovák háztartás eurószámoló-gépet kap

Vágólapra másolva!
A szlovák posta november elején kezdi meg az úgynevezett eurószámoló-gépek kézbesítését a szlovákiai háztartásokba. Közel kétmillió ilyen számológépet osztanak majd szét, ami nagyjából 40 millió koronába kerül. A gépekbe beleprogramozták a korona-euró átváltási árfolyamot.
Vágólapra másolva!

Szlovákia 2009. január 1-jén vezeti be az eurót. A koronáról euróra való pénzátállást megkönnyítendő számológépeket nemcsak a háztartások kapják meg ingyen Szlovákiában, hanem a büntetés-végrehajtási intézetek, a gyermekotthonok és valamennyi idősek otthona - írta a Felvidék Ma című lap.

"Az eurószámoló-gép egy klasszikus számológép, de van egy specifikuma, mégpedig az, hogy tartósan beleprogramozták az átváltási árfolyamot, továbbá kettős kijelzőfelülettel rendelkezik" - idézte a lap az Aktuálne.sk portálnak nyilatkozó Igor Barát euróbevezetési biztost. A számológép kerekíteni is tud majd, mégpedig kéttizedes számértékre, a számsor legközelebbi eurócentjére.

A közel kétmillió számológép 40 millió koronába, vagyis közel 300 millió forintba kerül. Ugyanakkor a szlovákoknak is kötelező lesz 2009. december 31-ig minden árat koronában és euróban is kiírni. A biztos szerint a számológépek csupán a váltás helyességének ellenőrzésére szolgálnak majd.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a kassai Romathan Színház egymillió koronás támogatást kapott azért, hogy egy zenés-táncos összeállítás keretében mutassa be az euró bevezetését és annak hatását. A darabtól azt várják, hogy segítsen a rossz körülmények között élő romáknak megérteni az új fizetőeszköz bevezetésével kapcsolatos változásokat.