Aláírta a grúz tűzszünetet Medvegyev

Vágólapra másolva!
Oroszország aláírta a tűzszünetet Grúziával. Ehhez képest még mindig orosz katonákat láttak nyugat felé nyomulni Goriból, amelyet továbbra is ellenőrzésük alatt tartanak. A grúzok szerint felrobbantottak egy vasúti hidat is, amit Moszkva cáfol. Az oroszok több más grúz várost sem engedtek még ki a kezükből, a tűzszünetben vállalt kivonulás úgy tűnik, még messze van.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szombaton aláírta a kaukázusi fegyvernyugvásról szóló megállapodást. Natalja Tyimakova, az államfő szóvivője szerint az aláírás tényét Medvegyev az orosz biztonsági tanács ülésén jelentette be, amelyen a grúz-déloszét konfliktust tekintették át. Mihail Szaakasvili grúz elnök pénteken írta alá a tűzszünetet.

Oroszország ehhez képest még mindig nem vonult ki a grúz területekről. A BBC szerint az oroszok még mindig ellenőrzésük alatt tartják Gorit, és számos tankot, valamint páncélozott csapatszállítót láttak a várostól nyugatra fekvő Kaszpiban, ahova teherautókkal is viszik a katonákat. Még Goritól 100 kilométerre nyugatra is láttak orosz járőröket Zesztafoni térségében egy fontos országúton. Ugyancsak orosz katonák ellenőrzik a Fekete-tenger partján fekvő Potit, illetve az Abház határtól 40 kilométerre grúz földön fekvő Szenakit.

"A kivonás annyi időt vesz igénybe, amennyire szükség van rá. Ez nem csak tőlünk függ, mert folyamatosan szembe találjuk magunkat a grúz oldalon keletkező problémákkal" - válaszolta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak, akik a csapatkivonás határidejét firtatták. Szerinte Oroszország "a biztonsági intézkedések életbe léptetésével párhuzamosan" vonja ki csapatait Dél-Oszétiából.

"Az orosz-grúz tűzszüneti megállapodás nem szabályozza azt, hogy az orosz békefenntartó csapatokat mikor és milyen számban kell kivonni a térségből, így az orosz erők addig maradnak Grúziában, ameddig kell" - jegyezte meg Lavrov. A "pótlólagos biztonsági intézkedésekről" Lavrov azt mondta: ezeket a biztonsági övezetben léptetik életbe, hogy "el lehessen kerülni azt, ami augusztus 7-ról 8-ra virradóra történt". (Azon az éjszakán Grúzia azzal az indokkal, hogy helyreállítja az alkotmányos rendet Dél-Oszétiában, támadást indított szakadár tartománya ellen.)

Tagadják a hídrobbantást

Orosz katonák felrobbantottak egy vasúti hidat a grúz fővárostól, Tbiliszitől 45 kilométerre - állítja a grúz belügyminisztérium. Sota Utiasvili szóvivő szerint a hidat Tbiliszitől nyugatra, Kaszpi város térségében robbantották fel, "megbénítva a grúziai vasúti hálózatot". Független forrásokból nem lehetett megerősíteni a hírt. A Reuters tudósítója szemtanúja volt, amint orosz páncélozott szállítójárművek és orosz katonák a szakadár Dél-Oszétiához közel fekvő Goriból pénteken a szóban forgó térségbe vonultak. Az orosz vezérkar szerint Dél-Oszétia területén továbbra is tevékenykednek grúz fegyveres csoportok és orvlövészek.

Az orosz vezérkar szinte azonnal cáfolta a hídrobbantásról szóló grúz bejelentést. Anatolij Nogovicin vezérezredes, az orosz vezérkari főnök helyettese közölte, hogy "az elmúlt 24 órában nem voltak harci cselekmények a grúz-abház és a grúz-déloszét konfliktusok körzetében, s az orosz csapatoknak nem voltak veszteségeik". Nogovicin szerint az orosz hadsereg nem hajt végre támadó akciókat, katonáik jelenleg humanitárius akciókban vesznek részt túlnyomórészt.

Az orosz vezérkar szerint Dél-Oszétia területén továbbra is tevékenykednek grúz fegyveres csoportok és orvlövészek, a déloszét belügyminiszter szerint grúz katonák a békefenntartókat, és déloszét településeket lőnek.

Hadizsákmány

Közben az orosz hadsereg Chinvaliban bemutatta a harcokban a grúzoktól zsákmányolt, több mint száz páncélozott járművet zsákmányolt. A harci eszközöket egy gépjárműtelepre hordták össze. A tankok mellett szép számmal találhatók amerikai és cseh gyártmányú páncélozott szállítójárművek is. A páncélosok szovjet gyártmányú T-72-esek, amelyek nagyjavítását és felújítását a közelmúltban végezték el Ukrajnában. A grúz hadsereg gépesített lövészeinek harcjárműveit ugyancsak ukrajnai cégek korszerűsítették.

Forrás: [origo]

A chinvali telepen látható egy török gyártmányú könnyű kerekes páncélozott jármű, egy kilőtt Kobra, továbbá cseh gyártmányú Dana önjáró löveg is. Ilyen harcjárművek vonultak fel Tbilisziben Miheil Szaakasvili elnök beiktatási ünnepségén is. Az orosz parancsnokság jelentős mennyiségű kézi lőfegyvert is bemutatott, köztük amerikai gyártmányú rohamfegyvereket. Vjacseszlav Golovcsenko altábornagy, az orosz hadsereg észak-kaukázusi katonai körzetének parancsok-helyettese szerint az amerikai fegyvereket a grúz hadsereg raktáraiban találták, ugyanis a grúz erők kalasnyikovokkal harcoltak. A zsákmányolt hadianyagról az orosz védelmi tárca dönt majd.

Erdőtűz

A grúz környezetvédelmi tárca vezetőjének szombati közlése szerint a Borzsomi-szorosban, Grúzia délnyugati részén 40 hektárnyi erdő égett ki, és az erőfeszítések ellenére nem sikerült megfékezni a lángokat, amelyek hamarosan lakott településeket fenyegetnek.

Az oltáshoz Törökország, Ukrajna, Örményország és Azerbajdzsán is segítséget ajánlott. Tbiliszi szerint az erdőtűz pénteken kapott lángra, miután orosz harci helikopterekről kilőtt lövedékek csapódtak be a körzetben.