Keresztény szavazók kegyeiért verseng Obama és McCain

Vágólapra másolva!
Hivatalosan nem elnökjelölti vita volt, mégis erősen hasonlított rá Barack Obama demokrata és John McCain republikánus amerikai elnökjelölt szombati közös fellépése. A két politikus egy keresztény lelkipásztor kérdéseire válaszolt, az eseményt a televízió is közvetítette. A jelölteket az amerikai erkölcsről, az abortuszról, a melegházasságról faggatta a lelkipásztor.
Vágólapra másolva!

Hívő keresztény szavazók kegyeiért versengett Barack Obama demokrata és John McCain republikánus amerikai elnökjelölt. A két politikus egy televízión is közvetített vallási fórumon egy színpadon igyekezett elnyerni a hívők támogatását.

Ez volt az első alkalom, hogy a két versengő jelölt közösen lépett nyilvánosság elé, amióta egyértelművé vált, hogy ők indulhatnak az elnökségért. A közös fellépés ugyanakkor még nem volt hivatalos elnökjelölti vita, erre csak akkor kerül majd sor, ha a két politikus hivatalosan is jelölt lesz, pártjaik közeljövőben tervezett jelöltállító nagygyűlései után.

A fórum házigazdája Rick Warren amerikai lelkipásztor először Obamát faggatta - egy órán keresztül -, aki arról beszélt, hogy az USA legnagyobb erkölcsi hibája, hogy nem segítik elég hatékonyan a fogyatékkal élőket.

Az afroamerikai jelölt bibliai idézetekkel színesítette szavait, és közölte, a lehető legtöbbet kell tenni a szegénység, a szexizmus és a rasszizmus áldozataiért is. A melegek házasságával kapcsolatban azt mondta, ha elnök lenne, nem támogatná az ezt tiltó alkotmánymódosítást, mivel ennek engedélyezése vagy tiltása a tagállamok hatáskörébe tartozik. Kiderült, nem ellenzi az abortusz tiltását sem, ám szerinte csökkenteni kellene a késői abortuszok és a nem kívánt terhességek számát.

A prédikátor McCainnek is ugyanazokat a kérdéseket tette fel. A republikánus jelölt az USA legnagyobb erkölcsi hibájaként "az önös érdekeiken túlmutató ügyek iránti odaadás" hiányát nevezte meg. Azt is mondta, hogy a 2001 szeptemberi támadások után nem vásárlásra kellett volna biztatni az amerikaiakat, hanem arra, hogy csatlakozzanak a hadsereghez, a békehadtesthez és más önkéntes szervezetekhez.

"Életpárti elnök leszek, és ennek az elnökségnek életpárti lesz a politikája" - mondta az abortusszal kapcsolatban. Kiderült, ő ellenzi az azonos neműek házasságát, szerinte frigyre csakis férfi és nő léphet, ám "ez nem jelenti, hogy az emberek nem köthetnek jogi megállapodásokat. Nem jelenti azt, hogy nincs meg a minden polgárnak járó joguk" - idézte a BBC News.