McCain 56-hoz hasonlította a grúziai válságot

Vágólapra másolva!
Az 1956-os magyar forradalomhoz, és az 1968-as prágai bevonuláshoz hasonlította John McCain az orosz-grúz konfliktust. A republikánus elnökjelölt véleményét közlő The Washington Post vitába szállt a politikussal.
Vágólapra másolva!

John McCain amerikai szenátor az 1956-os magyar forradalom eltiprásához hasonlította a Grúzia elleni orosz támadást. A valószínű republikánus elnökjelöltet idéző The Washington Post szerint azonban csínján kell bánni az ilyen párhuzamokkal.

"Ezt a mozit már láttuk, Prágában és Budapesten" - mondta a szenátor, hozzátéve, "ma mindannyian grúzok vagyunk". McCain Csehszlovákia 1968-as, illetve Magyarország 1956-os szovjet megszállására utalt - közölte a liberális hangvételű The Washington Post, amely vasárnapi számában egy archív fotót is közölt, amelyen szovjet harckocsik láthatók a magyar főváros utcáin. Magyarország szovjet megszállása, amely véget vetett az 56-os felkelésnek, nem hasonlítható a Grúzia elleni orosz támadáshoz - ez a lap véleménye.

A The Washington Post megjegyezte: az orosz-grúz "csúnya háború" kirobbanása nyomán gyorsan megjelentek olyan vélemények, amelyek szerint Putyin Hitlerhez hasonlítható. Robert Kagan neokonzervatív kommentátor az orosz támadást a Szudéta-vidék 1938-as náci megszállásához hasonlította; Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter volt elnök nemzetbiztonsági tanácsadója pedig arról beszélt, hogy az orosz kormányfő magatartása ijesztően hasonlít Sztálin és Hitler 1930-as évekbeli politikájához. Az újság szerint azonban ezek a megállapítások túlzóak, mint ahogy az egykori hírhedt Brezsnyev-doktrínához sem lehet hasonlítani Moszkva mai politikáját; a szovjet vezetők egykor fenntartották maguknak a jogot, hogy katonailag beavatkozzanak Kelet-Európában omladozó birodalmuk aládúcolására.

A The Washington Post szerint a Dél-Oszétia körüli viszály eseményei csak a Kaukázus bonyolult etnikai viszonyainak ismeretében érthetők meg; a történelmi sérelmek mélyek a térségben, ahol az elnyomottakból egy szempillantás alatt elnyomók válhatnak.