Melegeket toboroz a brit titkosszolgálat

Vágólapra másolva!
Homoszexuálisokat szeretne felvenni soraiba a brit belbiztonsági szolgálat. Korábban nem vettek fel melegeket bizalmas kormányzati munkára, mert attól tartottak, hogy könnyen válhatnak zsarolhatókká.
Vágólapra másolva!

Melegeket toboroz soraiba a terrorizmus elleni harcért is illetékes brit belbiztonsági szolgálat, az MI5 - jelentették a The Sunday Telegraph és a The Sunday Times vasárnapi brit lapok. A brit belbiztonsági szolgálat a melegek és leszbikusok jogait képviselő Stonewall elnevezésű szervezet által az egyetemet frissen végzettek számára összeállított álláskereső brossurában hirdeti magát.

A kilencvenes évek elejéig melegeket nem vettek fel bizalmas kormányzati munkára, mert attól tartottak, hogy könnyen válhatnak zsarolhatókká. A tilalmat még az ötvenes években rendelték el, amikor a Cambridge-i Egyetemen az MI5 számára dolgozó kémhálózat lelepleződött. Két vezetőjük, Guy Burgess és Anthony Blunt meleg volt.

A 2005. júliusi londoni metrórobbantások óta az MI5 gyors ütemben növekszik. A 2001. évi 1500-ról ez év végére létszáma eléri a 3500-at. A brit muzulmánok és ázsiai nyelveket beszélők beszervezésére irányuló felhívására igen nagyszámú jelentkezés érkezett - írta a The Sunday Times.

Ben Summerskill, a Stonewall igazgatója optimista azt illetően, hogy "10-15 éven belül a titkosszolgálat alkalmazottainak összetétele nagyban tükrözni fogja a modern brit társadalom összetételét. Nincs ok arra, hogy ne lehetne egy leszbikus vagy egy meleg főigazgató... A kisebbségi közösségekből származók jobban szót tudnak érteni azokkal az emberekkel, akik mások, vagy kilógnak a társaságból. Jobbak abban is, hogy nem feltűnően teszik ezt" - magyarázta.

Egy kormányzati forrás megerősítette a brit lapok értesülését, mondván "a szolgálat tükrözni kívánja annak a társadalomnak a széles körű összetételét, amelyet szolgál."