Már a héten kiadhatják az egykori nyilas Zentait

Vágólapra másolva!
Akár napokon belül kiadhatja Ausztrália Zentai Károlyt, akit háborús bűnökkel vádolnak. A magát ártatlannak valló 86 éves férfi lehet az első olyan náci háborús bűnökkel megvádolt ember, akit Ausztrália kiad.
Vágólapra másolva!

A kiadatása ellen három éve folytatott jogi csatározás után akár már a héten olyan bírói döntés születhet az Ausztráliában élő, náci háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly ügyében, hogy vissza kell térnie Magyarországra - írja az Australian című lap hétfői számában.

A 86 éves Zentai Károlynak (Charles Zentai) hétfőn reggel kell megjelennie az illetékes perthi bíróságon, ahol háromnapos tárgyalás vár rá kiadatásáról. Egy magiszteri bíró fog dönteni arról, hogy Zentait visszaküldik-e szülőhazájába, Magyarországra, ahol azzal vádolják, hogy a II. világháború alatt megölte a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

Zentainak és családjának a kiadatás ellen három éve folytatott jogi küzdelme tavaly eljutott egészen a felsőbíróságig. A beadványban azzal érveltek, hogy a magiszteri bíróságok jogköre nem terjed ki a kiadatási ügyekre. Az összes lehetséges bírósági fellebbezési utat kimerítették azonban, amikor kifogásukat idén áprilisban elutasították.

Ha a magiszteri bíró úgy határoz, hogy Zentait ki kell adni Magyarországnak, akkor a családnak már csak egyetlen lehetősége marad: Bob Debus belügyminiszterhez fellebbezhet. Debus szóvivője vasárnap úgy nyilatkozott, hogy számtalan oka lehet annak, hogy a miniszter megakadályozhat egy kiadatást, egyebek mellett egészségügyi vagy humanitárius okok. Zentai érdekében azonban mostanáig még nem emeltek kifogást - tette hozzá.

Az ausztrál szövetségi rendőrség 2005. július 8-án tartóztatta le Zentai Károlyt, mintegy 4 hónappal azután, hogy megérkezett a kiadatási kérelem Magyarországról. Az Ausztráliába 1950-ben kivándorolt magyar férfi ellen 2005 márciusában adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a magyar kormány, annak a vádnak az alapján, miszerint 1944. november 8-án Budapesten a hadsereg altisztjeként harmadmagával megkínozta, megölte és a Dunába dobta Balázs Pétert, mert nem viselte a sárga csillagot.

Ács Tibor, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője egy korábbi nyilatkozatában az ausztrál újságnak elismerte: nincs élő tanúja annak, hogy négy órán át verték és megölték Balázs Pétert, azokat a bizonyítékokat és vallomásokat fogják felhasználni Zentai Károly ellen, amelyek vádlott-társa, Nagy Lajos perében szerepeltek 1948-ban.

Zentai ártatlanságát hangoztatja, és azt állítja, hogy egy nappal azelőtt elhagyta Budapestet, mint Balázs Pétert megölték.

Az újság szerint elképzelhető, hogy a tárgyalás lezárultával, amely előreláthatólag szerdán lesz, Zentai még nem tudja meg, milyen döntés született sorsáról. A bíró közölheti az ítéletet azonnal, de megteheti azt is, hogy egy későbbi időpontra halasztja kihirdetését.

Ha Zentait visszaküldik Magyarországra, úgy ő lesz az első olyan náci háborús bűnökkel vádolt, akit Ausztrália kiad. Az állítólagos náci kollaboráns Konrad Kalejst fenyegette még kiadatás, de 2001-ben egy melbourne-i kórházban meghalt, mielőtt átadták volna Lettországnak - emlékeztet az Australian.