Amerikai bázist támadnak a tálibok Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Egymás után kétszer is támadás ért egy kelet-afganisztáni amerikai támaszpontot. Miután nem sikerült két robbanóanyaggal csapást mérni a katonai bázisra, tálib felkelők támadták meg kedd reggel az amerikai tábort.
Vágólapra másolva!

Kedden tálib felkelők indítottak rohamot a Hoszt városa mellett lévő Salerno tábor nevű bázis ellen, miután egy nappal korábban robbanóanyaggal megrakott két gépkocsival próbáltak meg csapást mérni a támaszpontra. Az egyik autó felrobbant, és a detonáció tíz afgán civil életét oltotta ki, akik éppen bebocsátásra vártak a kapunál. A másik gépkocsiban elhelyezett szerkezet felrobbantását sikerült még időben megakadályozni. A merényletet a tálibok vállalták magukra.

A kedd reggeli támadás részletei egyelőre még nem ismertek, annyi bizonyos, hogy a tálibok aknagránátokkal is lövik a bázist. "Egyelőre kevés részletet tudunk, mert a helyszínen még folynak a harcok, de állítólag öngyilkos merénylők támadtak. A bázisra aknavetőkből vagy rakétavetőkből is tüzet nyitottak" - mondta a NATO-parancsnokság alatt álló nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyik tisztségviselője, aki neve elhallgatását kérte.

Afganisztánban azután tört ki felkelés, hogy az iszlamista tálibokat 2001 végén elűzte a hatalomból az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció. Csaknem két éve megsokszorozódtak az erőszakcselekmények annak ellenére, hogy 70 ezer külföldi katona állomásozik az ázsiai országban a NATO, illetve amerikai parancsnokság alatt.