153-an meghaltak a Madridban kigyulladt repülőgépen

Vágólapra másolva!
Lecsúszott a kifutópályáról és kigyulladt szerdán Madrid nemzetközi repülőterén egy utasszállító gép, amelynek fedélzetén 172-en utaztak. A balesetben valószínűleg több mint 150-en meghaltak. Szemtanúk szerint a gép darabokra tört és mindenütt testek hevertek. A szerencsétlenségnek feltehetően nincs magyar áldozata.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg 153 ember vesztette életét, amikor egy spanyol utasszállító repülőgép felszállás közben lecsúszott a kifutópályáról és kigyulladt szerdán délután fél háromkor Madrid nemzetközi repülőterén. Magdalena Alvarez, a spanyol kormány minisztere azonban azt mondta, 19 túlélőt találtak, akik közül többnek válságos az állapota.

A McDonnell Douglas MD 82 típusú gép a Spanair légitársaság tulajdona, amely a skandináv SAS leányvállalata. A Lufthansa német légitársasággal közösen üzemeltetett járat fedélzeten a társaság közlése szerint 162 utas és 10 fős személyzet tartózkodott. A gép Madridból a Kanári-szigetekre, Las Palmasba indult. A baleset helyszínén tűz ütött ki, és sűrű füst keletkezett. A tüzet a tűzoltók öt óra körül tudták megfékezni, az oltásban helikoptert is bevetettek.

Egy szemtanú úgy nyilatkozott, hogy amikor a helyszínre ért, a gép darabokban volt, és mindenütt testek hevertek. "Semmi nem emlékeztetett repülőgépre" - mondta egy másik szemtanú. "Borzasztó, minden összeégett" - tette hozzá.

Forrás: MTI
A szerencsétlenség egyik túlélőjét mentik

A gép már eleve egyórás késésben volt technikai problémák miatt - ismerte el a légitársaság a spanyol lapnak. A repülő alig egy kilométert haladt a kifutópályán, amikor néhány métert emelkedett, majd visszazuhant. A País szerint a balesetet az egyik motor kigyulladása okozhatta. A CNN szerint túlélők arról számoltak be, hogy a becsapódás előtt lángokat láttak, és robbanást hallottak. A szerencsétlenség a 4-es terminál közelében, a 36-os kifutópályán történt, ezt másként "A sziget" néven is emlegetik, mert ez az egyik legtávolabbi pontja a repülőtérnek.

A légitársaság szerda éjszaka honlapján közzétette az utaslistát, amelyen nem szerepel magyar név. Stockholmban korábban bejelentették, hogy a gépen két svéd utas volt, a Lufthansa pedig azt közölte, hogy náluk heten váltottak jegyet a járatra, közülük négyen Németországban, de azt nem tudták megerősíteni, hogy ezek az utasok fel is szálltak a gépre. A spanyol média jelentései szerint chilei és kolumbiai utasok is voltak a gépen.

A spanyol miniszterelnök, José Luis Rodríguez Zapatero éppen szabadságát töltötte, de megszakította nyaralást, miután hírt kapott a Spanair légitársaság gépének szerencsétlenségéről. Zapatero állandó kapcsolatban áll minisztereivel - közölte a spanyol kormány.

A Spanair szóvivője, Sergio Allard azt mondta: a 15 éves gép januárban átment egy biztonsági ellenőrzésen. Az utóbbi 25 év legsúlyosabb spanyol légikatasztrófájának okát szakértői csoport vizsgálja. A fekete dobozt már kiemelték a roncsból - írja a BBC. Az áldozatok hozzátartozói éjjel folyamatosan érkeztek a fővárosban létrehozott ideiglenes halottasházba, hogy azonosítsák a holttesteket. A BBC tudósítója szerint a hozzátartozók közül sokat a légitársaságot hibáztatják a balesetért.