Csalás miatt leállított az USA egy családegyesítő programot

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett egy közel húsz éve működő családegyesítő programot az Egyesült Államok. Kiderült ugyanis, hogy a letelepedésért folyamodó, Afrikából érkező menekültek többsége nem mondott igazat rokoni kapcsolatairól.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok felfüggesztette azt a programját, amelyet afrikai menekültek és Amerikában élő családjuk egyesítése érdekében működtettek, miután sorozatos csalásokra derült fény - számolt be róla a BBC.

A P3 (Priority Three, azaz Elsőbbség Három) nevű családegyesítő program keretében többezer afrikai telepedhetett le az Egyesült Államokban. A program ezt azok számára tette lehetővé, akiknek a rokonaik már Amerikában éltek.

A jelentkezőkön végzett DNS-tesztek azonban kimutatták, hogy az esetek nagy részében nem volt semmiféle rokoni kapcsolat az állítólagos családtagok között. A jelentkezőknek csupán 20 százaléka mondott igazat. A teszteket eddig főként szomáliai, kenyai és etióp menekülteken végezték el.

A jelentkezők DNS-ét nem Amerikában élő állítólagos rokonaikéval vetették össze, hanem a menekültek genetikai állományát hasonlították össze egymással. Például egy nő azt állította, hogy a vele utazó gyerekekkel szeretne azok apjához, az ő férjéhez csatlakozni. A DNS teszt azonban kimutatta, hogy nem ő az anyja a gyerekeknek. Így derült ki, hogy azok, akik azt állították, hogy rokonok, valójában nem azok.

Először csak néhány esetben derült ki a csalás, majd miután szélesebb körben is hasonló eredménnyel végezték el a teszteket, a program felfüggesztéséről döntöttek. A P3 nevű program 1990 óta működött.