Úgy tűnik, nem hibázott a pilóta a repülőgépbalesetnél

Vágólapra másolva!
Nemzeti gyászt rendeltek el Spanyolországban a szerdai repülőgépbaleset miatt. Kiderült, hogy a gép technikai problémák miatt indulás előtt már egyszer visszafordult a kifutóról. A katasztrófában 153 ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Spanyolországban a madridi repülőgépbaleset miatt. A katasztrófában 153 ember vesztette életét. Az utasok között legalább 20 gyerek és csecsemő volt. A hozzátartozók átmeneti halottasházban azonostíhatják elhunyt rokonaikat. Ezt egy, a városhatáron fekvő kongreszsusi központban alakították ki, ahol annak idején a madridi vonatrobbantások áldozatait is elhelyezték.

A balesetet összesen 19-en élték túl. Közülük többeknek kritikus az állapota.

A szerencsétlenség okait már vizsgálják. A spanyol légiközlekedési hatóság szakemberei a repülőgép roncsait, a repülési adatokat és a hangfelvételeket elemzik. A gépnek, az első jelentések szerint felszállás közben kigyulladt az egyik hajtóműve, és ezután zuhant egy mezőre a Barajas repülőtér közelében.

A kanári-szigeteki Las Palmasba tartó, a spanyol Spanair és a német Lufthansa által közösen üzemeltetett járat eleve egyórás késéssel indult egy technikai probléma miatt. A gép előzőleg azért fordult vissza a kifutópályáról, mert a pilóta egy hőmérséklet-visszajelző műszer meghibásodását észlelte. A hibát úgy tűnt, kijavították - közölte a spanyol közlekedési miniszter. A hatóságok szerint a balesetet nem emberi mulasztás okozta.

A repülőgép-szerencsétlenségnek nincs magyar áldozata. Erről a kormányszóvivő számolt be csütörtökön. Budai Bernadett szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök táviratban fejezte ki részvétét a spanyol kormányfőnek.

A 15 éves, McDonnell Douglas MD 82 típusú repülőgép januárban esett át egy biztonsági felülvizsgálaton.