Az oroszok bejelentették a csapatkivonás befejezését

Vágólapra másolva!
Oroszország pénteken befejezte grúziai csapatainak kivonását - jelentette be Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter. Grúzia és Washington egyaránt cáfolja a bejelentést.
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi miniszter közlése szerint katonai egységeik kivonása incidensek nélkül zajlott, s a terveknek megfelelően, moszkvai idő szerint 19 óra 50 perc körül (azaz magyar idő szerint 17 óra 50 körül) befejeződött, teljesítve ezzel a francia és az orosz elnök által augusztus 12-én a grúziai konfliktus beszüntetéséről kötött egyezséget.

Szergyukov azt is elmondta, hogy az orosz békefenntartók megkezdték feladatuk teljesítését a grúziai biztonsági zónában.

A tbiliszi belügyminisztérium azt közölte, hogy az orosz csapatkivonás nem fejeződött be, s több grúz városban - így Potiban és Szenakiban - továbbra is vannak orosz egységek.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy továbbra sem látnak lényegi orosz csapatkivonásra utaló egyértelmű jeleket. A washingtoni külügyminisztérium pedig úgy fogalmazott, hogy Moszkva megkezdte a csapatkivonást, de nem teljesítette a tűzszüneti megállapodás előírásait.

A külügyi szóvivő szerint ellenőrző pontok felállítása, mint Poti grúz kikötőváros körül, valamint ütközőzónák létesítése "nyilvánvalóan nem része a megállapodásnak".

A Fehér Ház pénteken bejelentette: George Bush amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök telefonbeszélgetést folytatott, s egyetértenek abban, hogy Oroszország nem teljesíti a grúziai tűzszüneti megállapodást.