Moszkva nem áll szóba a NATO-val Grúzia miatt

Vágólapra másolva!
Oroszország megkezdte csapatainak kivonását Grúzia megszállt területeiről - erősítette meg a a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára. Az orosz parancsnok igérete szerint katonái estére már az elvileg grúziához tartozó szakadár tartományban, Dél-Oszétiában lesznek. Közben az orosz hadvezetés bejelentette, szünetelteti katonai kapcsolatait a NATO-val.
Vágólapra másolva!

Oroszország szünetelteti katonai kapcsolatait a NATO-val, és ezt válaszlépésnek tekinti, amelyet rákényszerítettek - jelentette ki pénteken Anatolij Nogovicin, a vezérkari főnök helyettese. A tábornok Moszkvában arról beszélt, hogy Grúzia és Dél-Oszétia határán 18 új őrposztot hoztak létre a békefenntartók, és - az orosz álláspont szerint - az ő védelmükre kirendelt katonai egységek péntek estére visszavonulnak a megszállt övezetből.

Az orosz csapatok valóban megkezdték a kivonulást a stratégiai fekvésű Gori városából, és ígéretet tettek arra, hogy helyi idő szerint délután öt órára be is fejezik azt - közölte pénteken Alekszandr Lomaia, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára. Az orosz erők Goriban felszámoltak két ellenőrző pontot, és 13 páncélozott járművük már elhagyta a várost.

A telefonon nyilatkozó Lomaia elmondta, hogy a térségben állomásozó orosz erők parancsnoka, Vjacseszlav Boriszov tábornok közölte vele: az orosz alakulatok közép-európai idő szerint délután három órára már a Dél-Oszétiában lesznek.

Oroszország korábban ígéretet tett arra, hogy péntek estig kivonja csapatait Grúziából, bár ötszáz katonát továbbra is a nemzetközi jogilag Grúziához tartozó, de orosz ellenőrzés alatt lévő, szakadár Dél-Oszétián kívüli ütköző övezetben kíván tartani. Dél-Oszétiában szintén orosz békefenntartók állomásoznak.

Az ukrajnai Szevasztopolban lévő támaszpontjára pénteken befutott az orosz haditengerészet első hajója, amely részt vett a Grúzia elleni hadműveletekben. Ukrajna Grúziát támogatta Oroszországgal szemben a Dél-Oszétia miatt kirobbant fegyveres konfliktusában, és bírálta Moszkvát, amiért a Krím-félszigeten bérelt támaszponton állomásozó fekete-tengeri orosz flottát bevetette a Grúzia elleni műveletekben.

Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa pénteken kíséretével megérkezett Chinvaliba, a dél-oszétiai fővárosba - közölte Genfben a főbiztosi hivatal szóvivője. A nemzetközi segélyszervezetek közül előzőleg csak a nemzetközi vöröskereszt jutott be Chinvaliba, ahol több tízezer ember szorul humanitárius segélyre.

Dél-Oszétia parlamentje pénteken hivatalosan kérte Oroszországtól, hogy ismerje el független államként a szakadár területet (amely lakosságának nagy része már orosz állampolgárságot kapott). Előző nap Eduard Kokojti déloszét elnök fordult ugyanilyen felhívással Moszkvához.

A grúz hadsereg augusztus 8-ra virradóra megkísérelte fegyveres támadással helyreállítani Tbiliszi fennhatóságát Dél-Oszétia felett, ami erőteljes orosz ellentámadást váltott ki.