Bhutto özvegye indul az elnökségért

2008.08.23. 18:53

Bhenazir Bhutto özvegye lesz a Pakisztáni Néppárt elnökjelöltje a Musarraf távozása miatt tartott választáson. A meggyilkolt politikus férjének jelölését egyhangúan támogatták a pártban.

Aszif Ali Zardari, a meggyilkolt Bhenazir Bhutto volt kormányfő férje vállalja az elnökjelöltséget - közölte a párt egyik tisztségviselője szombaton. A Pakisztáni Néppárt (PPP) parlamenti képviselői - ennek a pártnak a társelnöke Zardari - pénteken egyhangúlag döntöttek Bhutto özvegyének jelöléséről.

Pakisztán szeptember 6-án választja meg a lemondott elnök, Pervez Musarraf utódát. Az 1999 óta hatalmon lévő elnök hétfőn bejelentett döntését azzal indokolta, hogy el akarja kerülni az ország érdekeit sértő, eltávolítását célzó alkotmányos vádeljárást. Az alkotmány értelmében az államfőt az iszlámábádi parlament és a négy pakisztáni tartományi gyűlés választja meg.

A Bhutto ellen 2007 decemberében elkövetett merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vállalta magára. Számos más vád is felröppent azonban a gyilkosság felelőseiről, többen azon a véleményen voltak, hogy a hazatért pakisztáni vezető elleni merénylethez köze lehet Musarraf elnöknek. A Bhutto ellen egy választási gyűlés után elkövetett robbantásban legkevesebb húszan meghaltak, és sokan megsérültek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK