Nem keresik tovább az eltűnt francia hegymászókat

Vágólapra másolva!
Felfüggesztették az eltűnt francia hegymászók keresését. Korábban lavina sodort el egy hegymászócsoportot a franciaországi Mont Blancon, ahol idén nyáron már harmincan jártak szerencsétlenül.
Vágólapra másolva!

Nincs már semmi esély arra, hogy életben találják a francia Alpokban eltűnt nyolc külföldi hegymászót - jelentette ki vasárnap délután Michele Alliot-Marie francia belügyminiszter.

A francia hegyimentők egyik illetékese kevéssel korábban közölte, hogy felfüggesztették a keresést a mentőbrigádok, mert nagyon veszélyessé vált a terep, a megemelkedett hőmérséklet miatt nagy hótömegek leomlásának veszélyével kell számolni.

Nyolc hegymászó megsérült és tíz másik - közöttük két svájci és öt osztrák állampolgár - eltűnt vasárnap a francia Alpokban, a Mont Blancon lezúduló lavinában - közölte Haute-Savoie megye prefektúrája. A többi eltűnt nemzetisége egyelőre ismeretlen - írta a BBC.

A lavina a Mont Blanc du Tacul hegycsúcsnál történt vasárnap hajnali 3 óra tájban, egy hegymászók által sűrűn látogatott útvonalon. Kétszáz méter hosszú és negyvenöt méter széles hófal zúdult a kötéllel egymáshoz rögzített hegymászókhoz. A lavinát egy jégtű leválása indította el - közölte Daniel Pueyo csendőr százados. Tájékoztatása szerint a meteorológiai viszonyok "kiválóak" voltak az éjjel a 4248 méter magas Mont Blanc du Taculön. Ezen a csúcson keresztül lehet megközelíteni a 4810 méter magas Mont Blanc-csúcsot.

A nyolc sérültet - öt francia és három olasz hegymászót - helyi kórházakba szállították. Néhányukat a mentőcsapat ásta ki a hó alól, de volt közöttük olyan is, aki egyedül szabadította ki magát. A helikopteres és kutyás mentést korábban nehezítette, hogy újabb lavináktól lehetett tartani.

Idén nyáron mintegy százan vesztették életüket a francia, svájci és olasz Alpokban különböző balesetekben. A francia Alpokban mintegy harmincan jártak szerencsétlenül, többségük a Mont Blanc térségében.