Tűz ütött ki egy spanyol atomerőműben

Vágólapra másolva!
Kigyulladt egy generátor az egyik spanyolországi atomerőműben, amit két óra alatt tudtak eloltani a tűzoltók. Senki nem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki vasárnap egy atomerőműben Spanyolország északkeleti részén. A létesítmények biztonságáért felelős hatóság szerint nem csorbult a baleset miatt sem az alkalmazottak, sem a környéken lakók egészsége, és a természeti környezet sem károsodott.

Egy generátor gyulladt ki eddig ismeretlen okból a Tarragona melletti Vandellós II. atomreaktorban. Kétórás küzdelemben sikerült elfojtani a lángokat. Egy időre leállították a létesítmény működését.

Vandellós település polgármestere is hangsúlyozta nyilatkozatában, hogy az erőmű "hagyományos részében" pusztított a tűz, messze a nukleáris fűtőelemektől.

A Greenpeace és az Ecologistas en Acción környezetvédő szervezetek ennek ellenére követelték az eset nyomán, hogy meghatározatlan időre állítsák le ezt az atomerőművet és két továbbit, az Ascó I-et és az Ascó II-t is, mert az utóbbi időben több rendkívüli esemény történt ezekben a létesítményekben. A környezetvédők szerint meg kellene vonni az üzemeltetőktől a működési engedélyt.

2007 novemberében radioaktív szennyezettségű vízgőz jutott ki a szabadba az Ascó I erőműből, s a létesítmény igazgatósága csak hat hónapos késéssel tett bejelentést a történtekről.